Pellegrini jelentős béremelést ígér, konkrétumok nélkül

Pellegrini jelentős béremelést ígér, konkrétumok nélkül

Lesz béremelés – várhatóan még idén – az oktatásban, az egészségügyben és a közszférában is, a kérdés csak az, hogy mekkora és pontosan mikor. Az érdekegyeztető tanács tegnapi ülésén részt vett Peter Pellegrini kormányfő is.

A pedagógusok bére idén szeptembertől emelkedne 6 százalékkal, ezt követeli a szakszervezet és ezt tartalmazta a kormány memorandumtervezete is, amelyet azonban a szakszervezetek nem írtak alá. Az egyik feltétel ugyanis az lett volna, hogy a memorandum érvényessége idején nem kezdeményeznek semmilyen tiltakozóakciót. Várható azonban béremelés az egészségügyben és a közszférában is. A kormány már elkészítette a közalkalmazottak új bértáblájának tervezetét, de ezzel a szakszervezetek nem értenek egyet.

A várható béremelésről tegnap tárgyalt az érdekegyeztető tanács is, Peter Pellegrini azonban az ülést követően nem árulta el, hogy mikor és mennyivel nőnek a bérek ezekben a szektorokban.

„Azok oldalán vagyok, akik tárgyalni fognak a pedagógusok bérének emelkedéséről – jelentette ki a kormányfő. – Csak technika és időpont kérdése, hogy mennyivel és mikortól emelkednek.”

A pedagógus-szakszervezet vezetői ragaszkodnak a legalább 6 százalékos emeléshez, és a szeptemberi időponthoz. „Nem akarjuk élezni a társadalmi feszültséget, de a gazdasági növekedés időszakában elkerülhetetlen az éves béremelés” – jelentette ki Pavel Ondek, a pedagógus-szakszervezet vezetője.

Pellegrini állítja azonban, hogy a kabinet komolyabb béremelést készít elő.

„Közismert, hogy jelentősebb béremelést készítünk elő a közszférában, valamint a rendőrök és az egészségügyi nővérek számára” – mondta Pellegrini.

Szerinte ezt indokolja az is, hogy az állam a minimálbér emelésével folyamatosan béremelésre kényszeríti a vállalkozókat. „Az államnak is meg kell csinálni a házi feladatát, jobban kell fizetne azokat, akik az állam, a települések és a megyék számára dolgoznak” – jelentette ki a kormányfő.

A közalkalmazotti bértábla alsó osztályai ugyanis a minimálbér alatti összegeket tartalmaznak, emiatt például azonos bért írnak elő a szakképesítés nélküli iskolai takarítónőnek és az érettségivel rendelkező konyhafőnöknek is. A kormány javaslata hat osztályba sorolná a közalkalmazottakat, a legalsó osztályban a bért a minimálbér szintjén határoznák meg, a többi osztály a minimálbér és egy koefficiens szorzatának megfelelő összeget kapna minimumként. A szakszervezet a kormány javaslatánál több osztályt követel, és azt, hogy a bérek meghatározásánál vegyék figyelembe a szakmában ledolgozott éveket is. (lpj, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »