Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakóját helyezték karantén alá. A telepeket a rendőrség őrzi.

Erről az iglói (Spišská Nová Ves) járásbeli Korompa (Krompachy), valamint Zsigra (Žehra) és Ágostháza (Bystrany) községek polgármesterei tájékoztattak csütörtökön. Állításuk szerint a lakók egyelőre fegyelmezettek. A telepeket a rendőrség őrzi.

Hírdetés

Iveta Rušinová, Korompa polgármestere elmondta: éjféltől lezárva tartják a Družstevná, Hornádska utcákat és a Stará Maša utca egy részét. A város ezen részein összesen mintegy 1900-2000 lakos él. A város biztosítja számukra az ivóvíz-ellátást, az élelmiszer-kiszállítást, valamint az egészségügyi ellátást is. A rendőrség mellett a karantén betartását a korompai polgárőrség is felügyeli. „Figyelünk, hogy az emberek ne hagyják el a szalaggal körbekerített területet. Ez az első nap, még csak pár óra telt el. Meglátjuk, hogy fognak alakulni a dolgok” – mondta Oliver Horváth polgárőr. A kollégája, Dávid Girga hozzátette: néhányan hordják a védőmaszkot, de néhányan félvállról veszik járványt.

František Žiga, Ágostháza polgármestere arról tájékoztatott, hogy mintegy 2000 roma van karanténban. „Eddig minden rendben van, az elején természetesen sok kérdésük volt” – fűzte hozzá. Zsigrán Marián Kandrač polgármester beszámolója szerint a karanténba helyezettek száma meghaladja a 2000 főt.

Ján Mikas tiszti főorvos szerda (április 8.) este tájékoztatott arról, hogy lezárják azokat a romatelepeket, ahol felütötte a fejét az új típusú koronavírus. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő hangsúlyozta: az óvintézkedéssel az emberek egészségét akarják megóvni. Eddig 33 roma közösség soraiban végeztek koronavírus-teszteket.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »