Összeült a válságstáb: Szlovákia óvintézkedéseket tesz a koronavírus miatt

Összeült a válságstáb: Szlovákia óvintézkedéseket tesz a koronavírus miatt

Szlovákia több óvintézkedést tesz a koronavírus terjedésének megelőzése céljából, közölte Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő. Ellenőrzik, felkészültek-e a repülőterek a helyzet kezelésére, továbbá két határátkelőn és a kórházakban is ellenőrzéseket végeznek. Pellegrini ezt a koronavírus terjedése miatt létrehozott válságstáb hétfői ülése után jelentette be. A lakosságot felszólította, hogy oltassa be magát influenza ellen, óvott a pánikkeltéstől, és azt javasolta, mindenki fontolja meg a külföldre utazást.

„A jövő héttől képesek leszünk a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) laboratóriumában azonosítani a koronavírust, addig a velünk szerződésben levő külföldi laboratóriumokba küldjük az esetleges gyanús leleteket” – jelentette ki a kormányfő.

Pellegrini hétfőn utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy 400 ezer euróért speciális berendezést vásároljon a Közegészségügyi Hivatal laboratóriuma számára.

Hírdetés

A kormányfő emellett felkérte a közlekedési tárcát, hogy a pozsonyi Štefánik repülőtéren tartson gyakorlatot és készítse elő az óvintézkedések életbe léptetését, ha koronavírussal fertőzött utas érkezne Szlovákiába.

Hasonló ellenőrzést tartanak két schengeni határátkelőn, Felsőnémetiben (Vyšné Nemecké) és Tiszacsernyőben. Ugyanilyen gyakorlatot rendeltek el a kórházakban, a kormányfő közlése szerint már elküldték az egészségügyi alkalmazottaknak a tájékoztató anyagokat és utasításokat, hogyan kell eljárni, ha felbukkanna a koronavírus.

Pellegrini szerint elképzelhető, hogy szúrópróbaszerű ellenőrzést vezetnek be a pozsonyi repülőtéren. Kizárta, hogy Szlovákiát elérte volna a koronavírusos fertőzés, de hozzátette, ezt még a laboratóriumi vizsgálatoknak is meg kell erősíteniük.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »