Orbán Viktor: Közép-Európában már nem a félelem, hanem az együttműködés a meghatározó

Orbán Viktor: Közép-Európában már nem a félelem, hanem az együttműködés a meghatározó

Miniszterelnök úr, 2017-ben úgy fogalmazott, hogy „az autonómiát támogatom. Pont. Jobb híján. Pont”. Az elmúlt időszakban Magyarország nemzetközi súlya és megítélése egyre komolyabb és egyre jelentősebb, ráadásul a környező országokban politikai instabilitás is felütötte a fejét, és egyre forróbb a talaj az ottani vezetők lába alatt. Ezek a tények változtatnak-e valamit az Ön kijelentésén?

(…) Ha visszanézünk az elmúlt százegynéhány évre, akkor nem túlzás az a megállapítás, hogy ez a száz év a magyar magány korszaka volt. A szomszédaink Magyarországban fenyegetést, veszélyt láttak, és azon dolgoztak, hogy Magyarországot hogyan tudják elszigetelni.

Az én állításom az, hogy nagy erőfeszítések árán, a szomszédaink és mi kölcsönösen rengeteg energiát befektetve mára eljutottunk oda, hogy Közép-Európában már nem az egymástól való félelem, veszélyérzet, hanem az együttműködés szelleme a meghatározó. Szerintem, ha van szent istváni politikai örökség, akkor ez az. A közép-európai népek, különösen a kárpát-medencei népek együttműködésének a kultúrája. Ez Szent István öröksége.

Ezért én úgy gondolom, hogy mikor a száz év magány véget ér, és Magyarország együtt tud működni a szomszédaival, akkor nem csak egy nemzetközi régiót stabilizáló politikát folytat, hanem a magyar politika hagyományait is folytatja.

Hírdetés

Magyarország készen áll az együttműködésre, és az a mondat, amit használtunk, hogy mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik, az egy őszinte mondat. Meggyőződésem, hogy minden szomszédunk megtalálja a számítását, amelyik velünk együttműködik. Nem tartania kell tőlünk, hanem közös, nagy célokra tud velünk vállalkozni. (…)

Az, hogy a szlovákokkal közösen lépünk fel az Európai Unión belül a saját érdekünkben, az egy történelmi teljesítmény. Szerintem nem vagyunk messze attól, hogy ezt a románokkal is meg tudjuk tenni. Az, hogy Szerbia uniós tagságának támogatói, bajnokai mi vagyunk, az jól mutatja, hogy milyen jó állapotban van a szerb-magyar együttműködés. (…)

Magyarország ma egy olyan regionális külpolitikát folytat, amely stabilizálja Európát, Közép-Európát, folytatja a legjobb magyar hagyományokat, ami az itt élő embereknek a jólétéhez vezet majd, hiszen együtt magasabb életszínvonalat tudunk majd biztosítani a polgárainknak, szemben azzal, ha egymás ellen fordulunk. (…)

Facebook/Orbán Viktor


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »