Önfeledten mosolyogni

Önfeledten mosolyogni

Magyarország mellett Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából érkeznek súlyos beteg gyermekek a Bátor Táborba, ezért az alapítvány jelenleg a nemzetközi turnusaiba keres cseh/szlovák és magyar nyelven jól beszélő önkénteseket, egészségügyi cimborákat. A cseh és szlovák turnust július 18. és 27. között szervezik meg Hatvanban, melyre március 17-ig lehet jelentkezni. Benkő Líviával, a Bátor Tábor Alapítvány marketingkommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Mi hívta életre a tábort?

A Bátor Tábor tagja a SeriousFun Children’s Network-nek, amelyet az Oscar-díjas színész, Paul Newman alapított 1988-ban. Nemzetközi táborszövetségünknek világszerte közel 30 olyan tagja van, akik élményterápiás módszerekkel táboroztatnak krónikus beteg gyerekeket Japántól az USA-ig. A Bátor Táborban különleges élményekkel mozdítjuk ki a gyerekeket komfortzónájukból, hogy félelmeik legyőzésével felismerjék: képesek szembeszállni nemcsak a kalandok során rájuk váró feladatokkal, de a betegségükkel is. A Bátor Tábor mind élményterápiás módszereit, mind pedig a gyerekekhez való hozzáállását tekintve Közép-Európában egyedülálló kezdeményezés. Táborunk a régió krónikus beteg gyerekeinek élményterápiás központja, hiszen a magyar gyerekek mellett szlovák, cseh és lengyel gyerekek is részesei lehetnek a megerősítő kalandoknak.

Mióta szervezik a tábort és kiknek?

Az elmúlt 19 évben folyamatosan fejlődött és bővült a tábor. A Bátor Tábor első két turnusában, 2001-ben még 35-35 daganatos beteg gyermek vett részt a Római-parton. Azóta elindultak a családi, a testvér- és a nemzetközi turnusaink is, valamint egyre több betegségcsoportból fogadunk gyerekeket, hogy minél többeknek segíthessünk: a daganatos megbetegedésekkel küzdők mellett hemofíliával, krónikus ízületi gyulladással, cukorbetegséggel, gyulladásos bélbetegséggel, súlyos gerincferdüléssel, illetve szervtranszplantációval élő gyermekeket tud fogadni az alapítvány. Pár éve indított tábortípusunkba, a Lélekmadár Táborba pedig olyan családokat várunk, akik súlyos betegség következtében vagy születése táján vesztették el gyermeküket. Nagy erőket fektetünk a GO! programba, mellyel azoknak a beteg gyerekeknek visszük el a gyógyító élményeket, többnyire a kórházak falai közé, akik nem jutnak el a táborba. Ez a programtípusunk már egy pozsonyi gyermekkórházban (Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava) is elérhető.

Kiknek a segítségre számítanak?

Hírdetés

Jelenleg nemzetközi turnusunkba keresünk cseh/szlovák nyelven és magyarul (július 18-27.) jól beszélő tolmácsokat és egészségügyi cimborákat. A jelentkezés határideje nemzetközi turnusainkba március 17. Pozsonyban március 13-án 18 órakor tartunk egy önkéntes toborzóprogramot a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumban, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Az önkéntesek miben tudnak majd segíteni?

A tábor működésében fontos szerepet töltenek be a tolmács cimborák, akiknek nemzetközi táborainkban felmerülő nyelvi akadályokkal kell megküzdeniük. Nem professzionális tolmácsok, hanem olyan önkéntesek, akik jól beszélik a cseh, szlovák, magyar nyelveket, és a programok, feladatok fordításában segédkeznek. Más jellegű, de igen fontos feladatot kapnak nálunk az egészségügyi cimborák, akik orvosok, nővérek, gyógytornászok, dietetikusok közül kerülnek ki.

Hogyan oldják meg a leendő önkéntesek utaztatását és elszállásolását?

Önkénteseinknek az egész tábor idejére ingyenesen biztosítunk étkezést és szállást. A táborunkba történő utazás azonban egyéni, önköltséges módon történik.

Mi az, amit az önkéntességgel kapni lehet?

A nálunk önkénteskedők új perspektívát adnak és kapnak az élethez, hiszen krónikus beteg gyerekekkel foglalkozván nemcsak nekik segítünk abban, hogy újra tudjanak önfeledten mosolyogni, hanem egy turnus végére sokszor maga az önkéntes is új megvilágításban láthatja saját életét, problémáit és lehetőségeit.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »