Nem tartotta be a szabályokat, távozik a cseh egészségügyi miniszter

Nem tartotta be  a szabályokat, távozik a cseh egészségügyi miniszter

Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó kiszúrta, hogy szerdán éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk. A találkozóról készült fotókat a Blesk című bulvárlap pénteki kiadása hozta nyilvánosságra. Prymula ráadásul arcmaszkot sem viselt, amikor kijött a vendéglőből és beszállt szolgálati autójába.

Jan Hamáček belügyminiszter, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint az ellenzéki pártok vezetői azonnal követelni kezdték Prymula távozását az egészségügyi miniszteri tisztségből. Prymula párton kívüli politikus, de tisztségébe az ANO jelölte. Hamáček szerint Prymula a kormányrendelet megszegésével hiteltelenné vált, és nem maradhat a posztján.

Hírdetés

Andrej Babiš kormányfő szintén felszólította Prymulát: mondjon le, különben ő hívja vissza tisztségéből. A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát vétett.

„A miniszter viselkedése (…) sokkoló, katasztrofális és megbocsáthatatlan” – szögezte le Babiš.

A miniszterelnök délután találkozik Miloš Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babiš reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerül megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen.

Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszteri posztot, miután elődje, Adam Vojtech lemondott. Vojtech visszatérésének lehetőségét a tárca élére Babiš kizárta.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »