Négy magyar és két szlovák első osztály lesz Gútán

Négy magyar és két szlovák első osztály lesz Gútán

Összesen 112 iskolaköteles gyereket írattak be első osztályba a múlt heti hivatalos beiratkozás során, 79-et magyar és 33-at szlovák iskolába.

Takács Imre, a közös tanügyi hivatal vezetője elmondta, az elsősök tényleges száma a halasztások miatt szeptemberre némileg módosulni fog. Tavaly az összesített szám (111) szinte teljesen megegyezett a mostanival, ám az egyes iskolák közti arányok némileg változtak; 2017-ben 83 gyermeket írattak magyar és 27-et szlovák iskolába. Takács Imre elárulta azt is, hogy a magyar óvodából minden gyerek magyar iskolában kezdi meg tanulmányait, míg a ballagó szlovák óvodások közül 8-at szintén magyar iskolába írattak szüleik.

Idén csöndesebb volt Gútán a beíratási kampány, mint tavaly, egy évvel ezelőtt ugyanis hónapokon át vezető téma volt a két városi fenntartású magyar iskola tervezett összevonása. A tiltakozó akciók, az aláírásgyűjtés, a politikai nyomás hatására erre végül nem került sor. Megmaradt mindkettő, a Corvin Mátyás és a II. Rákóczi Ferenc Alap-iskola is, és valószínűleg a masszív civil kampánynak köszönhetően mindkét helyen két első osztályt tudtak nyitni.

Hírdetés

Az idei évre ez már nem érvényes, nem alakultak túl jól a beíratási adatok a Rákóczi iskolában. Egyelőre 16 gyerekkel számolhatnak, és közülük is várhatóan hárman-négyen halasztást kérnek. Ráadásul a beíratottak többsége szociálisan hátrányos helyzetű, roma családból származó gyerek. „Egy nulladik osztályt is szerettünk volna indítani, egyelőre azonban úgy néz ki, nem lesz meg hozzá a szükséges minimális 8-as létszám, de még egyeztetünk a többi iskolával” – mondta Kacz Jenő igazgató. Ugyanilyen okból nem nyílt az idei tanévben sem nulladik, pedig szakemberek szerint a felzárkóztatásban, az iskolaérettség elérésében komoly szerepe lehet ennek az osztálytípusnak a hátrányos hátterű gyerekeknél. Mivel a 30 ballagóval szemben 12–13 elsős várható, az iskola létszáma a következő tanévben alulról súrolja majd a 200-at.

„A várakozásunknak megfelelően alakult a beíratás, az idei tanévhez hasonlóan két első osztályunk lesz, mégpedig nagyobb létszámokkal” – nyilatkozta Csütörtöki Erzsébet, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója. A 41 beíratott gyerek közül várható ugyan néhány halasztást kér, de így is 18-19-es osztályokat tudnak nyitni. A ballagók száma 39, az iskola tartja összlétszámát.

A városban egyházi iskolaközpont is működik, ide 22 gyereket írattak be idén, és egy osztályt nyitnak. Az idei tanévben két első osztályuk van – ilyen korábban még nem volt – összesen 25 diákkal. A Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont vezetésének azonban a következő tanévben is meg kell oldania az osztályok elhelyezését. Az iskola még 2016 végén kapott 1,8 millió euró támogatást a magyar államtól az iskola fejlesztésére, épületének bővítésére. Ám a munkálatok még mindig nem kezdődtek el, az első közbeszerzést törölték, a második most van folyamatban. Az iskola az idei tanévre a városvezetéstől kért helyiségeket. A megegyezésnek köszönhetően az alsó tagozatos osztályok a két városi magyar alapiskolában bérelnek tantermeket, a felső tagozatosok számára pedig a Templom téri irodaházban alakítottak ki osztályokat. A közbeszerzés elhúzódása és a beruházás csúszása miatt azonban még a következő tanévben sem költözhetnek vissza iskolájukba. „Kérni fogjuk a városvezetést a bérleti szerződés meghosszabbítására, de arra is felkészülnünk, ha a Templom téri épületben nem maradhatunk” – mondta Decsi Katalin igazgató. Ezt az ingatlant szerette volna ugyanis a Lidl számára megvenni egy közvetítő cég – és akkor az iskolának június végével ki kellene onnan költözni –, ám a Lidl egyelőre nem akar üzletközpontot nyitni Gútán.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »