Ne tapadjon vér a kezünkhöz!

A Bajmóci Állami Állatkert olyan felvilágosító kampányt kezdeményezett, amelyben az állatokkal való kereskedelemre kívánja felhívni a figyelmet. A rendezvénynek köszönhetően a látogatók szembesülhetnek mindazokkal a – nyugodtan mondhatjuk – bűntényekkel, amelyeket az emberiség az állatok ellen elkövet és ugyancsak szembesülhetnek az állatkereskedelem következményeivel.

A kampány elnevezése Ellopott vadon és a közönség számára felsorakoztatott fényképek mélyen elgondolkodtató valóságot közvetítenek. Így hívják fel a figyelmet az állatokkal való illegális kereskedelemre és a vadállatok egyes testrészeinek felhasználásával készült ajándéktárgyakra. Ezeket az állati részekből készült ajándéktárgyakat külföldi nyaralásaink során bármelyikünknek felkínálhatják és mi gyanútlanul vagy tudatosan megvásárolhatjuk.

– magyarázta Andrea Klasová, a Bajmóci Állami Állatkert kereskedelmi és propagációs részlegének vezetője.

A kampány segítségével az állatkert látogatói szembesülhetnek mindazokkal a bűntényekkel, amelyeket az emberek az állatok ellen elkövetnek és mindazokkal a tényekkel, amelyek az állatkereskedelmet érintik. A kampány jelmondata: Megvásárolod? A te kezedhez is vér tapad! A szervezők ezzel éppen arra akarnak rámutatni, hogy mindenki,  bármelyikünk érintett lehet az állatkereskedelemben, ha a nyaralás, a külföldi utak alkalmával olyan ajándéktárgyakat vásárol, amelyek egzotikus állatokból, vadon élő állatok valamelyik testrészéből készültek.

És hogy maradhat tiszta a kezünk, miként nem tapadhat vér hozzá? Egyszerű! Ha mindezek tudatában külföldi útjaink során nem vásárolunk olyan tárgyakat, amelyek eredetét nem ismerjük, nem gyűjtünk semmi olyat, ami tiltott, nem engedélyezett és kivitele illegális. A helyiek bármiként is erőszakoskodnak és rá akarnak beszélni az állati eredetű ajándéktárgyak vásárlására, utasítsuk vissza, mert ezzel hozzájárulunk a vadon élő állatok védelméhez.

Hírdetés

A különféle természeti katasztrófák után éppen az állatkereskedelem jelenti a második legnagyobb veszélyt, amellyel tönkreteszik élővilágunkat, a legtöbbet ártunk az állatvilágnak, de a növényvilágnak is, hiszen a természetben minden mindennel összefügg.

– jegyezte meg Andrea Klasová.

A felvilágosító akció, amelyen fényképeken láthatók a leölt, vérző állatok, egyedülálló a maga nemében, először rendeztek ilyet Szlovákiában és Csehországban is. A fényképeket a várfalnál, a nagy halastóval szemben helyezték el.

A rendezvény a Cseh Természetvédelmi Felügyelőség, az Ostravai és az Olomouci Állatkert valamint több természetvédő együttműködésével Lucia Čižmárová fotós felvételeinek felhasználásával valósult meg. A fényképeken látható tárgyakat, illetve állati testrészeket a Cseh Köztársaságban kobozták el külföldről érkezett turistáktól.

„A Bajmóci Állami Állatkertnek egyébként az állatvédelem témakörében több oktatási programja van. Az emberek nagy része lassan kezdi megérteni ezt a problémakört, de sajnos még mindig sokan nem tudatosítják ennek súlyosságát és külföldi útjaik, nyaralásaik során teljesen figyelmen kívül hagyják ennek fontosságát. Éppen ezért indítottuk ezt a felvilágosító kezdeményezést a nyaralási időszakban, hiszen a legtöbben ilyenkor utaznak külföldre és nyaralásaik során sokszor vásárolnak olyan ajándéktárgyakat, amelyekről nem tudják és még csak nem is sejtik, milyen szörnyű történetet rejtenek, honnan származnak” – magyarázta az állatkert szakembere.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »