Miért vezet zsákutcába a legtöbb ember ideológiája? Tévedhetetlennek képzeled magad?

Az összeesküvések mögött lehet tudatosság és tudatlanság. Így van ez a fejünkben lévő elképzelésekkel, hiedelmekkel is. Mindegy, hogy minek hívjuk, mindegy, milyen címkével látjuk el azt a tartalmat, ami az elménkben van, csupán két eredményre juthatunk: helyes vagy helytelen, összhangban van a Világmindenség rendjével, avagy nincs összhangban vele.

 

Sokan úgy viselkednek, mintha olyan tudósok lennének, akik értenek az ismeretlen megfejtéséhez. Sokakat meg egyáltalán nem érdekel a tudomány. S olyanok is szép számmal akadnak, akik egyenesen tudomány-ellenesek. Szinte zsigeri indulat és a dominanciaharc heve izzítja fel a szkeptikusokat és az ezoterikusokat, a hívőket és az ateistákat, az egyik ideológiai irányzathoz tartozókat a másik eszmerendszer toborzói ellen. Mi a végeredmény: káosz, egyet nem értés stb.

De ami a legdurvább, hogy abban a szerepben tetszelgünk, hogy mi tudunk valamit. A gond akkor kezdődik, amikor a problémák megjelennek az életünkben: „miért nem értenek meg engem a többiek”, „miért nincs pénzem”, „miért vagyok beteg”, „miért vagyok stresszes”…, ha én tudással rendelkezem.

 

A helyzet véleményem szerint az, hogy elégedetlenkedő, éretlen hozzáállásra, és a miénktől eltérő gondolkodásmóddal bíró emberekkel való folyamatos súrlódásra nevel bennünket csaknem valamennyi eszme az EGYSÉGLÁTÁS helyett.

 

Hírdetés

Én nem azt állítom, hogy az egységben való gondolkodás és az egységlátás helyes, és különb, mint a többi. Én csupán azt az észrevételemet közlöm és azt az álláspontomat vázolom, miszerint, ha olyan nagyon jól tudja valaki a frankót, akkor miért nincs egységben. Miért vitatkozik vehemensen? Miért bünteti magát vagy büntet másokat? Miért vannak ismétlődő belső és külső konfliktusai? Miért nem nyitott más elképzelésekre? Miért nincs igénye és hajlandósága belátni, hogy a világ nem olyan, mint amilyennek eddig megismerte? Miért nem képezi magát élete végégig? Miért nem tanul a természettől, vagy legalább a saját hibáiból? Mi az az erő benne, ami visszahúzza és nem engedi felszabadulni a tudtát? Miért kell kívülről felvett információkkal (megerősítésekkel, szeretet-pótlékokkal, egó-mannákkal), hovatovább, szerekkel fenntartani a lelki „örömét”? Miért szükséges elterelni a figyelmét a gondokról? Egyáltalán, miért lát egyre több problémát maga körül? Miért érez feszültséget, amikor életkora valamilyen sorsfordító dátumhoz érkezik?

 

Hosszasan sorolhatnám még a kérdéseket. Az első lépés az ilyen és hasonló kérdések megválaszolásához nem más, mint a tudásunk bővítése és ezáltal a tudatossági szintünk emelése. Nem úgy, hogy kihirdetjük, kiplakátozzuk magunkról, hogy mi most éppen a tudás után kutatunk, hanem csupán így élünk.

 

Ha még nem próbáltad, esetleg érdemes volna olyan tudás után kutatni, ami egységet teremt a kétségek helyett! Ne hitesd el magaddal, hogy tévedhetetlen vagy, mert senki sem az. Az önelégültség és a kényelmesség helyett vállald a bizonytalanságot, a tökéletlenséget és az igazság keresését. Én is ezt teszem.

 

Száraz György

Boldog napot!  

The post Miért vezet zsákutcába a legtöbb ember ideológiája? Tévedhetetlennek képzeled magad? appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »