Megkezdődött a speciális védőoltások szezonja

Megkezdődött a speciális védőoltások szezonja

Itt a téli-tavaszi egzotikus utak szezonja. Már az úti cél kiválasztásakor érdemes utánajárnunk annak is, hogy melyek azok az egészségügyi kockázatok az adott országban, amelyek ellen lehetséges, hogy csak a védőoltás nyújt védelmet – mondta Jelenik Zsuzsanna. A Budai Egészségközpont infektológusa kiemelte: az általuk leggyakrabban ajánlott vakcina a tetanusz emlékeztető, illetve a hepatitis A oltás. Előbbire egy baleset miatt bárhol szükség lehet, utóbbi pedig az étellel-vízzel terjedő betegségek ellen véd.

Egyes országokban fontos lehet a hastífusz vagy az agyhártyagyulladás elleni védelem, esetleg a gyermekkori oltások ismétlése.
Figyelembe kell venni, hogy milyen típusú védőoltásokat kaphat meg valaki, valamint azt is, hogy mennyi idő van hátra az utazásig
– tette hozzá a szakember. Egzotikus országba való indulás előtt az ideális eset, ha az oltás és az utazás között eltelik hat hét, akkor is lehet azonban megfelelő vakcina, ha csupán 1 hét áll rendelkezésre.

Hírdetés

Jelenik Zsuzsanna arról is beszélt, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a védőoltások hatását. Minél közelebb van valaki a 20 éves korhoz, annál esélyesebb, hogy a gyermekkori oltások védelmet jelentenek. De például 21 éves kortól már a gyermekkori diftéria-tetanusz-szamárköhögés-gyermekbénulás kombinált oltás ismétlését javasolják, hiszen ez 10 évre ad védettséget.

Idősebb korban szóba jöhetnek az alapbetegséggel kapcsolatos oltások is, ezekről a háziorvosoknál lehet érdeklődni.

Az is fontos kérdés, hogy szed-e valaki olyan gyógyszert, ami az immunrendszer reakcióját befolyásolja – tette hozzá a szakértő. Ilyenek például a daganatos és az autoimmun betegségek esetén szedett gyógyszerek.

Az infektológus hozzátette: utazás előtt most az influenza elleni védőoltás felvétele is különösen javasolt, elsősorban az Afrika, Dél-Amerika, Ázsia országaiba indulóknak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »