Megkaptuk az Európai Bizottságtól a kvótaperről szóló értesítést – Csak a kerítésről szavazunk április 8-án az államtitkár szerint

Hivatalosan is megérkezett az Európai Bizottság keresetlevele az Igazságügyi Minisztériumba (IM) arról, hogy a testület megindítja az eljárást az Európai Bíróság előtt Magyarország ellen az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt – közölte a tárca az MTI-vel.

A kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőzően Magyarország és Szlovákia 2015 decemberében megsemmisítési keresetet indított az Európai Unió működéséről szóló szerződés vonatkozó cikke alapján az Európai Tanács által az év szeptemberében elfogadott, a menedékkérők áthelyezéséről szóló határozat ellen, amely ügyben az Európai Bíróság tavaly szeptember 6-án elutasította Magyarország keresetét, egyben érvényben tartotta a határozatot.

A kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság még a bíróság fenti elutasító döntése előtt megindította és lefolytatta. Ennek megfelelően június 15-én hivatalos felszólítást küldött, amelyre a magyar kormány július 13-án küldte meg válaszát. Július 26-án a bizottság, szintén négyhetes határidőt biztosítva, indokolással ellátott véleményt küldött, amelyre a magyar kormánynak augusztus 23-áig kellett válaszát megküldenie.

A határidők szempontjából lényeges, hogy ennek a gyorsított eljárási folyamatnak, amely ellen a magyar kormány mindkét válaszlevelében tiltakozott, egyetlen oka volt, hogy az említett cikk szerinti kötelezettségszegési eljárást a bizottság még az áthelyezési határozat alkalmazási idejének lejárta, tehát tavaly szeptember 26. előtt befejezettnek nyilváníthassa, hiszen érdemben csak így tudna a kötelezettség elmulasztása mellett érvelni a bíróság előtt.

Tavaly decemberben a visegrádi négyek a szolidaritás jegyében több mint 36 millió eurós támogatást ajánlottak fel, amelynek célja a líbiai határvédelem megerősítése.

Frissítés: Még vizsgálják a keresetlevélben szereplő érveket

Kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság, amikor csak három ország, közöttünk hazánk ellen indít peres eljárást a kvótaügyben – mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Hírdetés

Tuzson Bence a Kossuth Rádióban arra reagált, hogy hazánk hivatalosan is megkapta a testület keresetlevelét az európai bíróságon indított ügyben.

Az államtitkár emlékeztetett: mivel a menekültkvótákról szóló döntés végrehajtásának határideje lejárt, az eljárás csak arról szól, hogy büntetést szabhassanak ki három országra: hazánkra, Csehországra és Lengyelországra.

Tuzson Bence az M1 Ma reggel című műsorában arra hívta fel a figyelmet: az EU tagállamai közül egyedül Málta hajtotta végre a kvótadöntést, például Ausztria csak 1,8 százalékban, Szlovákia 1 százalékban, mégis csak Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen indítottak kötelezettségszegési eljárást.

Magyarország elő fogja adni érveit, így például, hogy a megoldás nem a kvóta, hanem a határok megerősítése, a problémákat pedig ott kell kezelni ahol keletkeznek – tette hozzá.

Hozzátette azt is: vizsgálják a keresetlevélben szereplő érveket, hazánk ugyanis kitart amellett, hogy jogszerűen nem lehet Magyarországra erőltetni migránskvótát.

Csak a kerítésről szavazunk április 8-án

Az államtitkár kitért az április nyolcadikai választásra is. Ahogy fogalmazott, sorsfordító lesz április nyolcadika, hiszen arról kell dönteni, hogy áll-e a kerítés vagy sem, akár száz évre eldőlhet Magyarország sorsa.

Az Európai Parlament (EP) jelenlegi összetételében az utolsó teljes évét kezdi. A Soros-féle erők megpróbálják keresztül erőltetni a kötelező kvóták rendszerét – mondta, hozzátéve: ezt nem szabad engedni, erről szól az áprilisi parlamenti választás Magyarországon.

(MTI – Híradó – Kossuth Rádió nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »