Megjelent Szomolai Tibor A klán című könyve

Megjelent Szomolai Tibor A klán című könyve

Még majdnem két évtizeddel az események után is rázós témának számít a dunaszerdahelyi Pápay-klán története. 1999 márciusában a klánnal leszámoltak, ezeket a történéseket veszi számba legújabb kötetében Szomolai Tibor.

TÖMEGGYILKOSSÁG DUNASZERDAHELYEN …   A PÁPAY-KLÁN VÉGZETE A FONTÁNA BÁRBAN … – harsogták az újságok címlapjai 1999 márciusának utolsó hétvégéjén. Mindenki a mészárláson szörnyülködött, hiszen korábban még sehol sem történt hasonló nagyságrendű, egyszerre tíz áldozattal járó alvilági leszámolás.

A mű ezen gyászos eset kapcsán mutatja be azt a bársonyos forradalmat követő zűrzavaros évtizedet, amelyet az időszak meghatározó szlovák politikusa után a köznyelv leginkább csak Mečiar-korszakként emleget.

„A klán” nem szokványos maffiaregény. A történetben a gengszterek és a könnyű nők mellett színes kavalkádban vonulnak fel politikusok, bukott kommunisták, rendszerváltók és számtalan más fura szerzet, akik mindannyian hozzájárultak egy jobb sorsra érdemes ország tönkretételéhez.

Sokan óva intettek ennek a könyvnek a megírásától. Még majdnem két évtizeddel az események után is rázós témának számít a dunaszerdahelyi Pápay-klán története. Nemkülönben zűrös és veszélyes a volt miniszterelnök, Vladimír Mečiar nevével fémjelzett, visszaélésekkel és botrányokkal teli politikai háttér felvázolása. Hogy mekkora a kötet valóságtartalma, azt igencsak nehezen lehetne megállapítani. Egyvalami azonban bizton kijelenthető: a regényben is rengeteg szörnyűség van, ám a valóság ettől sokkal, de sokkal borzalmasabb volt.

Eddig megjelent regényeimben jórészt a szlovákiai magyarság sorsával foglalkoztam. Népem utolsó három évtizede semmiképpen sem tekinthető sikertörténetnek. Pedig akkor, a bársonyos forradalom utáni napokban minden esély megvolt arra, hogy egy jól élhető világot teremtsünk magunknak. Aztán sok minden félrecsúszott, és azóta is sokat törtem a fejemet azon, mi lehetett ennek az oka. Ezt a könyvet kellett megírnom ahhoz, hogy többé-kevésbé összeálljon a kép – írja Szomolai Tibor a könyv fülszövegében.

A szerző az elkövetkező hetekben több heszínen is bemutja könyvét.

Hírdetés

Csákány, kultúrház, február 8-án, csütörtökön, 18 órai kezdettel

Szalka, iskola, február 11-én, vasárnap, 15,30 órai kezdettel

Kisújfalu, könyvtár, február13-án, kedden, 17,00 órai kezdettel

Nemesócsa, kultúrház, február 14-én, szerdán, 17,00 órai kezdettel

Deáki, kultúrház (a Csemadok évzárón belül) 16 óra kezdettel


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »