Matovič engedett a menyasszonyok nyomásának. Októbertől 100 vendég vehet részt az esküvőkön

Matovič engedett a menyasszonyok nyomásának. Októbertől 100 vendég vehet részt az esküvőkön

Nyitókép: Rolling Stills/dailymail.co.uk

A koronavírus-járvány miatt tavasszal jegyespárok százai halasztották el az esküvőjüket, de úgy tűnt, augusztusra és szeptemberre ismét megszaporodik az esküvők száma. Azonban a járványügyi bizottság múlt héten úgy döntött, hogy a vendégek számát 150-ről 30-ra csökkenti.

A döntés rengeteg jegyespárt háborított fel. Tény és való, hogy az esküvőket egy évvel korábban kezdik el szervezni, és nem lehet azokat egyik napról a másikra lemondani, nem beszélve a kifizetett előlegekről.

Az esküvő előtt álló menyasszonyok egy petíciót indítottak a 150 fős lagzikért, amit szerda délutánig több mint 27 ezer ember írt alá.

A mai kormányülés után Igor Matovič kormányfő bejelentette, hogy a vendégkoszorú száma csupán a harmadával fog csökkenni és nem az ötszörösével, ahogy azt a járványügyi bizottság tervezte.

Táncolás szájmaszkban

Tehát október 1-jétől legfeljebb száz fő vehet részt az esküvőn.

Az esküvő helyszínéül szolgáló étteremnek legkésőbb 48 órával a lagzi kezdete előtt tájékoztatnia kell az illetékes regionális közegészségügyi hivatalt az esküvő megrendezéséről.

Hírdetés

A vendégeknek az egész esküvő alatt szájmaszkot kell viselniük, kivételt képez az evés, az ivás és a fotózás.

Az óvintézkedés szerint táncolni is szájmaszkban kell, hiszen a szakemberek szerint ilyenkor van a legnagyobb esély a fertőzés átadására.

Az éttermek tulajdonosai október 1-jétől teljes bizonyossággal számolhatnak azzal, hogy ellenőrizni fognak a lagzikon. A higiénikusok a rendőrökkel együtt az fogják figyelni, hogy a vendégek viselnek-e szájmaszkot akkor, amikor a rendelkezés szerint kötelező.

A szabály megszegéséért az étterem tulajdonosát bírságolják meg. A zöld járásokban a bírság néhány ezer euró lesz, míg a piros járásokban akár a 20 ezer eurót is elérheti.

Több ezerrel csökkent a lakodalmak száma

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján a tavalyi évhez viszonyítva idén áprilistól júniusig 56 százalékkal csökkent a lakodalmak száma. Tavaly a második negyedévben 9 674 esküvő volt, míg idén 4 017.

Ha a tavalyi és az idei év márciustól augusztusig tartó szakaszát vesszük figyelembe, akkor elmondható, hogy az idei évben átlagosan 19 százalékkal csökkent az esküvők száma.

A belügyminisztérium szerint Nyugat-Szlovákiában nem csappant meg annyira az esküvők száma, mint az ország keleti részében.

Az első hullám lecsengése után júniusban és júliusban jócskán megugrott az esküvők száma, viszont a valódi növekedés augusztusban és szeptemberben indult meg.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »