Márta István: mindenki a sebeit nyalogatja

Márta István: mindenki a sebeit nyalogatja

A fesztiválok 80 százaléka ment gajra, de a Magyar Fesztiválszövetségnek volna ötlete arra, mi szerepeljen abban a mentőcsomagban, amiről Gulyás Gergely tárgyalást ígért a csütörtöki Kormányinfón. A szövetség elnöke mondta el a részleteket az InfoRádióban.

A fesztiválszervezők is egyetértenek azzal, hogy az egészség a legfontosabb, de a kormány döntése nehéz helyzetbe hozza a zenészszakmát – mondta az InfoRádióban Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke, miután szinte minden fesztivál elmarad a kormány döntése, az 500 főnél nagyobb rendezvényekre továbbra is vonatkozó tiltás értelmében.

“Benne volt, hogy ez a döntés születik,

a rémálmok kategóriájában,

de amennyiben továbbra is szigorításra van szükség, akkor nincs mit csinálni. Főleg a zenés és ifjúsági fesztiválok kerülnek nehéz helyzetbe, hiszen a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozik a tiltás” – fűzte hozzá.

Ismert, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról is beszélt, a fesztiválszervezőkkel külön le fog ülni a kormány abban a kérdésben, hogy mi legyen azokkal, akik számoltak az augusztus második felében már lehetséges lazításokkal. Erről Márta István azt mondta, nem tudja, miről lehet szó ezeken a megbeszéléseken.

“A Magyar Fesztiválszövetség több kutatást is végzett már a járvány elején, és három hete is egy friss tanulmánnyal álltunk elő, ezt meg is küldtük a kormánynak. Ebben egyfajta kompenzációról lenne szó, tehát ha van pénz és lesz is, akkor

Hírdetés

a 220 fesztivál, amely a tagunk, alkalmazotti járulékkedvezményre számíthatna, továbbá működési támogatásra, továbbképzési költségek fedezésére”

– sorolta Márta István.

Hogy a jövő évi fesztiválok megrendezését, előkészítését mennyiben bizonytalanítja el a mostani helyzet, arról azt mondta, “mindenki a sebeit nyalogatja”.

“Illetve még sebeket is kap. Nem lehet egyértelműen azt sem mondani, hogy befuccsolt a magyar fesztiválszakma, nem is igaz, a szervezők végtelen kreativitással rendelkeznek, de az fontos kérdés lesz, hogy a közönség mennyire bízik már a jövő évi fesztiválokban. Átalakulás lesz, paradigmaváltás is.”

Elmondta még, hogy a könnyűzenei fesztiválok mellett népművészeti, hagyományőrző fesztiválok is veszélybe kerültek, “a magyar fesztiválok 80 százaléka ment most gajra” – mondta Márta István.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »