„Magyar csomag” a szlovákiai magyar óvodáknak

„Magyar csomag” a szlovákiai magyar óvodáknak

„Kilencvennyolc éve, gyakorlatilag Trianon óta nem kapott ilyen volumenű, rendszerszintű támogatást a külhoni magyar oktatásügy a magyar kormánytól, mint amit ez a mostani képvisel.”

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Grezsa István, a Kárpát-medence fejlesztési feladatainak koordinálásáért felelős magyar kormánybiztos azt az ünnepséget, amelyen 45 komáromi járásbeli óvoda képviselői vehették át a mintegy 600 euró értékű, módszertani és szakmai segédanyagokat tartalmazó, ún. Magyar csomagot.

Lényegében a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának egyik szakaszáról van szó, amelyből összesen 344 – tehát gyakorlatilag valamennyi – dél-szlovákiai magyar óvoda részesül; a komáromi Tiszti Pavilonban rendezett átadási ceremóniát tehát fokozatosan követi majd a többi.  A kormánybiztos hozzátette még, hogy a 38,5 milliárd forint értéket képviselő program célja 60 ezerre, vagy fölé emelni a Kárpát-medencei külhoni magyar óvodások számát; átlagosan ennyi magyar gyermek születik ugyanis a régióban.  

A magyar óvodákba járók száma jelenleg 48-49 ezer. Az ajándékcsomagok a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége közvetítésével jutnak el az óvodákba; a 45 komáromi intézménynek Grezsa István és Jókai Tibor, a szövetség elnöke adta át azokat.

Az ünnepségen jelen volt Kiss Beáta az MKP oktatásügyi szakfelelőse is. Ő így értékelte a magyar kormánytól kapott nagyvonalú támogatást:

Vas Gyula

Nyitókép: A szerző felvétele


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »