Ma sem vagyunk szabadok – 1956-ra emlékeztek Baróton

Ma sem vagyunk szabadok – 1956-ra emlékeztek Baróton

Hatvankét esztendeje a magyarság világtörténelmet írt: egy kicsivé tett nemzet fegyvert fogott, és a világ egyik leghatalmasabb hadseregével vette fel a harcot, hogy kivívja szabadságát. Október 23. az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet – hangzott el Baróton az 1956-os emlékműnél, ahol mintegy százan vettek részt a tegnapi megemlékezésen.

Hatvankét esztendeje nemcsak az anyaország, hanem Erdély is megvívta a maga harcát, a román hatalom megtorlása pedig nem késett: százakat ítéltek kemény börtönévekre, ezreket hurcoltak meg, családokat tettek tönkre. Ma sem élünk szabadságban – mondotta a Történelmi Vitézi Rendet képviselő Szabó Miklós –: korunk hatalmasai nemzeti szimbólumainkat tiltják be, nyelvi jogainkat korlátozzák, megtagadják, hogy visszaadják azt, amit erővel elvettek.

Hogy ezen változtatni tudjunk, az önrendelkezést kell kivívnunk, ahhoz pedig a pártok, az egyházak, az egyesületek, a fiatalság és a kulturális élet képviselőinek széles körű összefogására van szükség – jelentette ki.

Hírdetés

Szakács László baróti alpolgármester a szovjet hatalommal a harcot felvevő, Dávidként küzdő fiatalokat méltatta mondván, ellenállásukkal a teljes világ csodálatát vívták ki. Nagy Károly Kázmér köpeci református lelkipásztor Pál apostol a korinthusiakhoz írt második leveléből vett igére – Az Úr ugyanis a Lélek: ahol az Úr Lelke, ott a szabadság – alapozott beszédében úgy fogalmazott, elődeink cselekedete nem könyvelhető el egyszerűen mint a múlt része: történelmünknek mindannyiunkban ott kell élnie, s kötelességünk, hogy azt a következő nemzedékeknek továbbadjuk. Nem szabad elfelednünk azt, ami hatvankét éve Budapesten, Magyarországon vagy itthon, nálunk történt. Nemzeti ünnepeinket együtt, közösségben kell megülnünk, s bennük Isten megtartó erejét kell látnunk – mondotta a tiszteletes.

Csog Szabolcs, a Baróti Szabó Dávid Középiskola diákja Jobbágy Károly A rádió mellett című versét adta elő, közreműködött a Csala kürtje fúvószenekar, amely indulókat játszott, majd az esemény végén a résztvevők közösen énekelték el a székely és magyar himnuszt.

Hecser László / Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »