Losoncra érkeztek Leonardo Da Vinci gépei – Képgalériával

Losoncra érkeztek Leonardo Da Vinci gépei – Képgalériával

Lengyelországból Losoncra érkeztek a világhírű polihisztor, Leonardo da Vinci eredeti tervei alapján készült gépezetek. A zsinagógában szeptember 20-án megnyílt tárlaton mintegy 45 szerkezetet állítottak össze, ezek közül 15 interaktív, így bárki kipróbálhatja azokat. A nem mindennapi kiállítás anyagát a művész legismertebb festményeinek reprodukcióival egészítették ki.

Automata kalapács, golyós csapágy, fogaskerekek. Többek között ezeket is ki lehet próbálni a losonci zsinagógában berendezett tárlaton. Az 501 évvel ezelőtt elhunyt, világhírű reneszánsz polihisztor rajzai és vázlatai alapján, olasz mérnökök által készített makettek többsége nincs vitrinek mögé rejtve – a kiállított tárgyak megérinthetők, sőt kipróbálhatók.

– mondta Tomáš Belko, a LUKUS (a losonci zsinagóga igazgatóságának) igazgatója.

Harcászati, repülő és hidraulikus szerkezetek is vannak a kiállított tárgyak között – mind az itáliai géniusz saját műszaki találmánya. Minden egyes darabot háromnyelvű – magyar, szlovák és angol – felirattal láttak el. Da Vinci tudományos kísérletei során új eljárásokat fejlesztett ki, értékes megfigyeléseivel több tudományágat is gazdagított.

Hírdetés

„Már a tavalyi évben elindult az együttműködés Losonc városával, amikor a világhírű Kínai agyaghadsereget hoztuk el a zsinagógába. Mivel ez a csodás épület méreteit tekintve is egyedülálló a megyében, ezért döntöttünk úgy, hogy az ilyen nagyszabású kiállításokat itt valósítjuk meg”- nyilatkozta Peter Černek, Besztercebánya megye kulturális osztályának vezetője, hozzátéve: interaktív módon szeretnék bemutatni a műveket és a művészeket, ahogyan az idén Európa világhírű szülöttét is, akinek a találmányai az egész világra hatással voltak.

„Ő Leonardo da Vinci, aki 100%-ig reneszánsz ember volt. A kutatásnak szentelte az életét, és tette ezt szívvel-lélekkel. Ennek eredményeit láthatjuk a kiállításon” – mondta.

Leonardo da Vinci számos kéziratának tartalma évszázadokig rejtve maradt: felismeréseinek jelentős részét a tudománynak újra fel kellett fedeznie, ezért más kutatók szereztek velük hírnevet. Neki köszönhető többek között a siklórepülő, az ejtőernyő, a helikopter, az automobil, a kerékpár, a tank, valamint a tengeralattjáró első tervei. A reneszánsz mester találmányait december 13-ig láthatja a közönség a losonci zsinagógában. Érdemes ellátogatni!

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »