Le Monde: A visegrádi csoport Donald Trump szövetségese Európában

A visegrádi csoport Donald Trump szövetségese Európában címmel közölt cikket szerdán a Le Monde.

A francia balközép lap szerint “Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia egyre több gesztust tesz Washingtonnak, szembeállva a francia-német tengellyel az Európai Unión belül”. A közel-keleti helyzet rendezéséről Varsóban szerdán kezdődő lengyel-amerikai szervezésű kétnapos miniszteri konferenciának veszélye, hogy “egyértelművé teszi azokat az európai széthúzásokat, amelyekre az Egyesült Államok nyíltan rájátszik”.

Hírdetés

A lap emlékeztetett ezzel összefüggésben az izraeli-palesztin konfliktussal és az iráni nukleáris programmal kapcsolatos álláspontokra. Kiemelte: Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Varsó előtt Szlovákiába és Magyarországra látogatott, s “az amerikai diplomácia, még mielőtt a Párizzsal és Berlinnel kialakított viszonya fagyossá vált, az Európai Unión belül szívesen különálló visegrádi csoport tagjai felé fordította a figyelmét”.

A Le Monde úgy látja, hogy az egyetértések ellenére a négy ország közül Orbán Viktornak egyértelműen összetettebb a viszonya a Trump-adminisztrációval. Az amerikaiak egyre gyakrabban érzékelik, hogy Budapest “milyen kevéssé együttműködő partner”, annak ellenére, hogy Washington a Le Monde szerint úgy próbálja támogatni, hogy például rendszeresen nem bírálja a jogállamiság megsértését. Mike Pompeo Budapesten ugyanakkor szóvá tette Oroszország és Kína egyre növekedő befolyását Magyarországon – írta a lap.
    
https://www.lemonde.fr/international/article/2019/02/12/le-groupe-de-visegrad-allie-de-donald-trump-en-europe_5422389_3210.html


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »