Közvetlenül szeretne uniós forrásokat Budapest és más nagyvárosok

Közvetlenül szeretne uniós forrásokat Budapest és más nagyvárosok

Kilenc európai városvezető, köztük Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közös levélben fordult az uniós intézményvezetőkhöz, hogy kényszerítsék a kormányokat, hogy azok az önkormányzatokat is vonják be az európai válságkezelésbe, az EU pedig biztosítson közvetlenül forrásokat is a városoknak – mondta Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője.

A koronavírus-válság a legjobban az európai nagyvárosokat érintette, ezért a gazdasági helyreállítási csomagnak is kiemelten kell foglalkoznia a nagyvárosok problémáival – mondta az InfoRádiónak Jávor Benedek.

A bizottság elképzelései szerint ugyanis a helyreállítási csomagnak hozzá kell járulnia az EU gazdaságának zöldítéséhez, a fenntarthatóságra való átálláshoz is. Ezen a területen a nagyvárosokra jelentős feladat vár, hogy a kibocsátás-csökkentés és a fenntarthatóság szempontjait teljesítsék működésük során, ám ehhez uniós forrásokra is szükség van – fejtette ki Budapest brüsszeli képviseletének vezetője.

Emiatt fordult a kilenc városvezető – Barcelona, Pozsony, Hannover, Lisszabon, Milánó, Prága, Párizs, Varsó és Budapest – az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökéhez. Azt kérik, hogy a helyreállítási és a rugalmassági, építési eszköz nevű finanszírozási keretet nyissák meg a nagyvárosok számára, tegyék elérhetővé az összegeket közvetlenül az önkormányzatoknak, valamint

Hírdetés

az is cél, hogy a döntésekbe jobban vonják be a városokat.

Magyarország 2500 milliárd forintnak megfelelő összeget kapna válságkezelésre, de nem tudni, hogy ezt a kormány hogyan kívánja ezt felhasználni. Jávor Benedek közölte: november 9-én az EP költségvetési és gazdasági biztosságai szavaznak az ügyben, korábban több módosító javaslatot nyújtottak be a helyreállítási eszközhöz. A mostani levél illeszkedik ehhez és az a cél, hogy megerősítsék az eddigi lobbitevékenységet – tette hozzá.

Budapest brüsszeli képviseletének vezetője arról is beszélt, hogy nem csak a főváros érdekében járnak el, egy változtatás politikai színezettől függetlenül lehetőséget nyitna az önkormányzatok számára, hogy az általuk fontosnak tartott célokra részben az EU-tól tudjanak pályázni.

Cél az is – mondta –, hogy a 2500 milliárd forintnak legalább a tíz százaléka a városokat érje el, ezek a magyar kormányzat által kezelt források lennének.

Nyitókép: Balogh Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »