Közös Művelődés Koalíciója: Minden gyermeknek biztosítani kell a fejlődés lehetőségét

Közös Művelődés Koalíciója: Minden gyermeknek biztosítani kell a fejlődés lehetőségét

Szlovákiában februárban létrehozták a Közös Művelődés Koalícióját, amelynek eddig 13 tagja van. A kormányon kívüli koalíció a tanárok és más szakemberek szervezeteit, valamint a szülői képviseletet fogja össze, akik szeretnék elérni az inkluzív oktatás bevezetését minden gyermek számára, függetlenül azok testi, értelmi, érzelmi, szociális, nyelvi vagy egyéb állapotától.

Erről pénteken tájékoztatta a TASR-t Jana Lowinski, a fogyatékkal élő gyermekek családi platformjának tagja.   

„Együtt kell működnünk, és átfogó megoldásokat kell elfogadtatnunk. Minden gyermeknek biztosítani kell a fejlődés lehetőségét, az elfogadást, az együtt-tanulás lehetőségét más gyermekekkel és a segítségnyújtást. Tudjuk, hogy szükség van a tanárok támogatására is, illetve az iskola és a szülők együttműködésének segítésére”

– hangsúlyozta. 

„A gyermekek nem érzékelik a köztük lévő különbségeket. A különbségekkel kapcsolatos előítéleteket sokszor a szülők „oltják” a gyermekbe. A koalíció megpróbál ezen is változtatni”

– jelentette ki Lowinski.

Eljött az idő, hogy ne rejtegessük tovább a fogyatékkal élő gyermekeket, és hogy segítsük azok oktatását. Megfelelő hozzáállással segíthetünk nekik abban, hogy ne függjenek a szülőtől, és hogy önállóan is el tudják magukat látni.   

A fogyatékkal élő gyermekek családi platformja 680 család tapasztalatából merít, és az eredményt a megfelelő szakembereknek továbbítja. Egy információs portált is létrehozott a fogyatékkal élő gyermekek családjai részére, amely a www.hlasrodin.sk weboldalon érhető el. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »