Klaus Johannis államfő felmentette Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyészt

Klaus Johannis államfő felmentette Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyészt

Az alkotmánybíróság határozatának eleget téve Klaus Johannis államfő felmentette tisztségéből hétfőn Laura Codruța Kövesit, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét – jelentette be az elnöki hivatal szóvivője hétfő délelőtt.
Mint ismeretes, az alkotmánybíróság nemrég arra kötelezte Klaus Johannis államfőt: az alkotmánysértés és visszaélés miatt Kövesi menesztését kezdeményező Tudorel Toader igazságügy-miniszter javaslata nyomán menesztenie kell a főügyészt.

Johannis korábban az alkotmánybírósági ítélet kapcsán úgy fogalmazott: az több kérdést vet föl, mint amennyit megválaszol, ezért előbb alaposan át kívánja tanulmányozni. Emellett úgy vélekedett: az problémás, mivel egy miniszter nem lehet az államfő „főnöke”. Laura Codruța Kövesi közölte, nem hajlandó lemondani.

Hírdetés

Eközben Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke többször is fölvetette, hogy kezdeményezik az államfő felfüggesztését a tisztségéből. Legutóbb éppen csütörtökön beszélt erről, leszögezve: az államfő gúnyt űz az alkotmányból, amikor halogatja Laura Codruţa Kövesi felmentését.

Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik román kormánypárt vezetője vasárnap bejelentette, feltétel nélkül támogatja Klaus Johannis államfő tisztségéből történő felfüggesztését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »