Kiszivárgott a nagy „újjáépítési” program: mutatjuk Szlovákia legfontosabb reformterveit

Kiszivárgott a nagy „újjáépítési” program: mutatjuk Szlovákia legfontosabb reformterveit

Több mint kétszáz reformintézkedést tartalmaz az a terv, amelyről kedden este közölt információkat a szlovák sajtó, miután kiszivárgott a titkosnak szánt dokumentum. Az EU által dotált újjáépítési program keretében Szlovákia 7,5 milliárd eurót kap, hogy ebből finanszírozza az ország és a gazdaság legfontosabb változásait. Hogy melyek ezek a változások, azt a kormány a Pénzügypolitikai Intézet és az Árért Értéket Csoport szakértőivel közösen dolgozta ki.

A végeredmény több mint 200 reformintézkedést. Igor Matovič (OĽANO) kormányfő maga is elismerte, hogy belátható időn belül ezek mindegyikét lehetetlen megvalósítani, így kénytelen kiválasztani négyet-ötöt.

A Hospodárske Noviny hozzájutott a reformintézkedéseket tartalmazó 90 oldalas dokumentum egy példányához, és pontokba szedve közölte a kormány terveit:

A kormány új szabályrendszert hozna létre az állami beruházások területén, hogy megakadályozza a kiegyensúlyozatlan közfinanszírozás, a hatékonyságok nélkülöző közpénzfelhasználás és az adófegyelem be nem tartásának problémáját. Jelenleg ugyanis az állam által véghezvitt projektek értéke alig több, mint a költségük.

Ebbe a területbe tartoznak azonban olyan közel sem egyszerű kérdések, mint az adó és járulékbevételekre vonatkozó kedvezmények és engedmények felülbírálása (ezek évente 1,6 milliárd eurót testesítenek meg), illetve a nyugdíjreform is, amelynek egyik része a mindenkori demográfiai állapotoktól tenné függővé a nyugdíjkorhatárt és a nyugdíjak nagyságát.

Ez a terület elsősorban az energetikai és közlekedési ágazatokat érinti. Olyan feladatokat fogalmaztak bele, mint a tömegközlekedés bővítése és a nem motoros közlekedés, az alacsony széndioxid-kibocsátású üzemanyagok és energiaforrások térnyerése, a vonatközlekedés kihasználtságának növelése.

Ezek a célkitűzések már egy ideje az Európai Bizottság ajánlásai között is szerepelnek. A gyakorlatban ezeket a célokat az alternatív energiaforrásokkal és törvénymódosításokkal tudják majd elérni.

Hírdetés

A tárasdalom peremén élő csoportok foglalkoztatása már hosszú ideje probléma Szlovákiában (is), ezért a kormány azt tervezi, hogy az alacsony képzett munkaerő arányát a munkapiacon az uniós átlagra növeli (a mai 36,1 százalékról 55,7 százalékra). Ez a részben a régiók közti különbségek csökkentését is szolgálja.

Szlovákiában régóta rendkívül elhanyagolt terület, és van mit bepótolni. A munkapiacról nagy a hiány a magasan képzett munkaerőből. (A szlovák gazdaság kvázi összeszerelőműhely, és az ilyen üzemeket könnyű elköltöztetni, de egy magasabb hozzáadott értéket képviselő kutatás-fejlesztésre épülő szektort már nem annyira – a szerk.)

A tervezet ezen része az oktatás-képzés tartalmai reformját és a pedagógusok bérének növelését tartalmazza, illetve magát a pedagógus-képzést is megváltoztatnák. Nem egész kétmilliárd eurót pedig az iskolaterületek fejlesztésére kellene fordítani.

A kormány a reformtervek alapján szeretnék egy ernyőszervezetbe terelni a kutatás-fejlesztés területén tevékenykedő szervezeteket, ügynökségeket és eszközöket. Szorosabb együttműködésre lenne szükség az egyetemek és főiskolák, illetve a magánszektor között, és szeretnének külföldi startup cégeket és kutatókat csábítani Szlovákiában. A tervezet tartalmazza az agyelszívás trendjének megfordítását is.

A hatalmas ráfordítások ellenére a szlovák egészségügy hatékonysága az egyik legrosszabb az EU-ban. A hatékonyság javításán túl a kormánynak arra is készülnie kell, hogy a demográfiai folyamatok miatt egyre nagyobb nyomás alá került az egészségügy. A reform célkitűzésének három fő pillére a kiadások csökkentése, a betegek életminőségének növelése és főleg az elkerülhető halálesetek számának jelentős csökkentése. (Elkerülhető haláleseteknek nevezzük azokat a halálozásokat, amelyek megfelelő diagnózis mellett nem történtek volna meg, vagyis egy hatékony egészségügy esetében nem fordulnának elő. Szlovákiában más országokhoz képest több ezerrel több ilyen haláleset történik.)

Ez a terület olyan problémákra próbál megoldást találni, mint a rendőrségbe, igazságszolgáltatásba vetett bizalom visszaállítása, a rendszerszintű korrupció felszámolása, a kórosan rossz vállalkozói környezet javítása, a versenyképesség és vállalkozásfejlesztési lehetőségek helyreállítása.

Ez a terület elsősorban a hatékony e-Government bevezetését jelenti. Vagyis azt, hogy otthonról, a számítógépünk elől is megbízhatóan, egyszerűen és hatékonyan tudjuk elintézni hivatalos ügyeinket. Ez ma még nem működik, az online ügyintézés lassú, akadozó, bonyolult, és sok esetben akkor is kell papírokkal futkosnunk, ha előzőleg már kismilliószor nyújtottuk be ugyanazt a nyomtatványt. Másodsorban az internetes lefedettség biztosítását, fehér foltok ugyanis még ma is vannak, ebben Szlovákia egészen lemaradt a többi uniós tagállamtól.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »