Kiska nem akar államfő lenni

Várhatóan nem indul a jövőre esedékes államfőválasztáson Andrej Kiska jelenlegi államfő, szivárgott ki lapértesülések szerint kormányközeli körökből. Kiska több párt vezetőjét is tájékoztatta döntéséről, amelyet családi okokra hivatkozva hozott meg, állítja a Pravda napilap.

Az államfő tárgyalt a koalíciós pártok vezetőivel is, a megbeszélés tényét Bugár Béla, a Híd elnöke is megerősítette, részleteket azonban nem árult el. „Ha a köztársasági elnökkel beszélek, akkor az nem azt jelenti, hogy arról az újságíróknak is be fogok számolni – hárította el a kérdést Bugár. – Ha a köztársasági elnök úr valamit el akar mondani az újságíróknak, majd el fogja mondani.”

Hírdetés

Kiska jelenleg Dél-Koreában tartózkodik, várhatóan csütörtökön érkezik haza, az államfői iroda nem akarta kommentálni a sajtóban megjelent híreket. Kiska eredetileg csak szeptemberben akarta bejelenteni döntését, hogy indul-e a választásokon, ha indulna, akkor várhatóan az ellenzéki pártok közös jelöltje lehetne.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke azonban már korábban jelezte, hogy pártjának több jelöltje is van a posztra, ez ugyancsak azt erősíti, hogy már az ellenzék sem számol Kiska indulásával. Grigorij Mesežnikov politológus szerint, ha Kiska nem indul, az alapvetően változtatja meg a lehetséges elnökjelöltek esélyeit. „Elindul az alkudozás, Szlovákiában a jelöltek támogatásáért általában valamit kér a másik párt” – magyarázta Mesežnikov. (lpj)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »