Két százalékkal alacsonyabb a magyarok részvétele a vasárnapi megmérettetésen az országoshoz képest

Két százalékkal alacsonyabb a magyarok részvétele a vasárnapi megmérettetésen az országoshoz képest

Mintegy két százalékkal elmarad a magyar választópolgárok részvétele a többségi lakosságéhoz képest a vasárnap este lezárult romániai helyhatósági választáson.
Az Országos Választási Iroda (BEC) által a 21 órai urnazárás után közölt adatok szerint országos szinten 46,02 százalékos részvételt mértek az önkormányzati megmérettetésen. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a szövetség kolozsvári elnöki hivatalában berendezett eredményváróján a Krónika kérdésére elmondta, a becsült magyar részvétel 44,6 százalékos.

Hírdetés

Közölte, a nap folyamán felzárkóztak a magyar közösségek, viszont például a Székelyföldön alacsony maradt a részvétel az országos adatokhoz képest.

Hegedüs Csilla hozzátette, elkezdődött az RMDSZ-ben a párhuzamos szavazatszámlálás, és az este folyamán közlik az adatokat. A részvételre vonatkozó végleges adatok szerint egyébként Hargita megyében a lakosság 42,29 százaléka, Kovászna megyében 40,66, Maros megyében 49,39, Kolozs megyében 42,90, Szilágy megyében 52,7, Szatmár megyében 45,2 százaléka járult az urnák elé.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »