Két év börtönre ítéltek egy templomi rongálót Pécsen

Két év börtönre ítéltek egy templomi rongálót Pécsen

Többszörös visszaesőként elkövetett rongálás miatt nem jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly februárban sikertelen rablási kísérlet közben tört-zúzott egy helyi templomban.

A Pécsi Járásbíróság a 2020. május 27. napján megtartott előkészítő ülésen H. I. vádlottat rongálás bűntettében bűnösnek mondta ki, ezért őt mint többszörös visszaesőt 2 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a harminckilenc éves férfi 2019. február 18-án a 18 órai zárást megelőzően elrejtőzött egy pécsi templom épületében, majd miután egyedül maradt, a perselypénzt illetve kegytárgyakat kísérelt meg eltulajdonítani, ennek érdekében megrongálta a főhajó szentségháztartójának dupla ajtaját, a keleti mellékhajóban található szentségháztartó ajtaját, az acél-bronz-sárgaréz anyagú korpuszrácsot, egy Thonett-szék lábát kitörte, majd a széklábbal megkísérelte kifeszíteni, illetve kivésni a falba épített Szent Antal-perselyt. Megrongálta továbbá a keresztre feszített Krisztus bejáratnál lévő, életnagyságú szobrát és egy 1941-ben készített életnagyságú Szent József szobrot.

A vádlott a fentieken túl kitörte a templom bejárati ajtaja mögötti szélfogó területet határoló válaszfal és ajtók üvegezését, a szentély és a sekrestye közötti átjáró ajtó üvegezését és egy szék kárpitozott támláját.

Hírdetés

A vádlott, miután nem tudott eltulajdonítani semmit, másnap a templom 7 órai nyitását követően kisurrant az épületből, és elhagyta a helyszínt; tettével összesen 1 millió 771 ezer 449 forint rongálási kárt okozott, ami nem térült meg.

Az ítélet nem jogerős.

Forrás: MTI; Pécsi Törvényszék Sajtóosztály

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »