Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere

Karácsony Gergely (MOMENTUM-DK-MSZP-PÁRBESZÉD-LMP) nyerte a főpolgármester-választást a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után.

Tarlós István leköszönő főpolgármester, a FIDESZ-KDNP jelöltje 44,10 százalék szavazattal, 306 609 igennel maradt alul Karácsonnyal szemben.

Orbán Viktor így fogalmazott: az elmúlt kilenc évben az volt a szokás, hogy a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ma a fővárosiak úgy döntöttek, hogy „most valami más következik”.

Orbán Viktor megköszönte Tarlós Istvánnak az elmúlt évben 9 évben végzett főpolgármesteri munkáját. „Nem fogjuk elfelejteni”, hogy ő volt az, aki „kirángatta a várost a csődhelyzetből”, elsősorban neki köszönhető, hogy ilyen szép fővárosunk van, amely biztos lábakon áll és amelyre mind büszkék lehetünk – fogalmazott.

Hírdetés

Tarlós István – akit vastapssal fogadtak a Bálna kulturális központban – elsőként azoknak mondott köszönetet, akik rá szavaztak, „az egész közösségnek”; ezután megköszönte Budapestnek a 13 évet és Óbudának a 29 évet.

Nincs mit mondani, Budapest ma így döntött, Karácsony Gergelyt választotta meg a főváros, éjféltől ő Budapest főpolgármestere – jelentette ki Tarlós István, majd úgy fogalmazott: „Köszönöm, hogy köztetek lehettem, szép volt ez a 29-30 év számomra, nem feledem. Van ilyen, hetvenéves korban előfordul az emberrel, lesz még szebb is”.

Szólt arról is, hogy új alapokra helyezné a főváros és kormány közötti viszonyt: nem háborúra, méltányos együttműködésre készül a mindenkori magyar kormánnyal.

Az ellenzék Budapest 13 kerületében volt eredményesebb a FIDESZ – KDNP jelöltjeinél.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »