Jópár évre börtönbe megy a volt dél-koreai elnök

Jópár évre börtönbe megy a volt dél-koreai elnök

Összesen harminckét évet kell börtönben töltenie Pak Gun Hje volt dél-koreai elnöknek, miután pénteken egy bíróság további nyolc év börtönbüntetésre ítélte kormányzati alapok hűtlen kezelése és a 2016-os parlamenti választásokba való beavatkozás miatt. A bíróság egyúttal 3,3 milliárd vonos (810 millió forintos) bírság megfizetésére kötelezte a politikust.

A törvényszék szerint Pak bizalmasaival összejátszva 30 milliárd vonos (7,38 milliárd forintos) veszteséget okozott az állami titkosszolgálatnak. Az exelnök emellett beavatkozott a konzervatív kormánypárt jelöltjeinek kiválasztásába a 2016-os parlamenti választásokon. Az ügyészek eredetileg 15 év börtönbüntetést kértek Pakra.

Dél-Koreában bevett gyakorlat, hogy a hírszerzés minden évben különleges, a könyvelésben és a parlamenti jelentésekben nem feltüntetett pénzalapokba utal át pénzt az elnöki hivatal számára

– hívta fel a figyelmet a bíróság. Mivel a hírszerzés ezért cserébe semmiféle előnyt nem kapott, és egy rögzített összeget bocsátott rendszeresen Pak rendelkezésére, a törvényszék kizárta, hogy vesztegetés történt volna, ahogy azt előzőleg gyanították.

Hírdetés

Ugyanakkor az exelnököt vétkesnek találták hűtlen kezelésben, miután a hírszerzéstől kapott pénz egy részét magáncélra költötte.

Ezekből az összegekből fizette titkos telefonszámláit, szöuli magánrezidenciája karbantartásának költségeit és orvosi kezeléseit. Emellett az alapokból kaptak bónuszt Pak bizalmasai.

A 66 éves volt államfő tagadta bűnösségét, és nem volt jelen az ítélethirdetéskor. Az egykori elnök eddig minden tárgyalását bojkottálta arra hivatkozva, hogy az elleni indított eljárás politikai boszorkányüldözés, az igazságszolgáltatás pedig tisztességtelen vele szemben. Pakra áprilisban már 24 év börtönbüntetést szabtak ki korrupció, megvesztegetés, hatalommal való visszaélés és kényszerítés miatt, vagyis összességében már 32 évet kell börtönben töltenie.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »