Iván Tamás: Egyre több a fiatal vállalkozó?

Iván Tamás: Egyre több a fiatal vállalkozó?

Szlovákiában a napokban látott napvilágot a Szlovák Kereskedelmi Hivatal elemzése, miszerint Szlovákia a fiatal vállalkozók országa. Az elemzés szerint a Szlovák Köztársaság vállalkozóinak 12,8 %-a számít fiatal vállalkozónak (15-29 év közöttiek). Ezzel az adattal országunk a második az EU-ban Luxemburg után.

Egy másik elemzés szerint, melyet a Bisnode társaság készített, Szlovákiában évről évre növekednek a kiváltott egyéni vállalkozói engedélyek. A legnépszerűbb szegmens az építőipar, csupán 2017-ben több mint 2000 vállalkozói engedélyt adtak ki erre a tevékenységre.

Első ránézésre ez a két adat nagyon kecsegtető és pozitív, hiszen azt sugallja, hogy egyre több fiatal marad itthon, kezd vállalkozni, valamint egyre többen döntenek úgy, hogy elindítják saját vállalkozásukat.

A számok nem mindig fedik a valóságot

Egyik ügynökség sem vizsgálta meg, vagy nem tudta megvizsgálni a növekedés kiváltó okát. Egyikük sem vette figyelembe a kényszervállalkozók számát országunkban!

Hírdetés

Kényszervállalkozó az a személy, aki dolgozni szeretne, ám potenciális munkáltatója nem hajlandó alkalmazni őt, hanem mint egyéni vállalkozóval köt szerződést. Ebben az esetben a munkáltató megspórolja azt a 35,2%-ot, amit az egészségügyi és szociális biztosítónak kellene fizetnie az alkalmazottja bruttó fizetéséből átszámítva.

(…)

A megoldás a kormány kezében van

A megoldás az lehetne, ha az állam nagyobb mértékben támogatná a munkáltatókat, tehát átvállalná vagy csökkentené az alkalmazottak után fizetendő járulékok nagyságát. Ezzel sikeresen növelhetné a foglalkoztatottságot, a vállalkozók hatékonyságát, hiszen több embert tudnának alkalmazni, ami a gazdaság megerősödését is elősegítené. Végül, de nem utolsó sorban pedig valós képet kaphatnánk arról, hogy valójában mennyi is a (fiatal)vállalkozó országunkban.

(…)

Vállalkozz okosan – Iván Tamás: Egyre több a fiatal vállalkozó? Nem vették figyelembe a kényszervállalkozókat


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »