Ismét leégett a siralmas állapotban lévő kenyeredi kastély

Ismét leégett a siralmas állapotban lévő kenyeredi kastély

Mintegy 40 hivatásos és önkéntes tűzoltó oltotta a lángokat szombat reggeltől a kenyeredi (Zsolnai járás) szecessziós kastélyban. A nyolc évvel ezelőtti tűzesethez hasonlóan most is a kastély tetőszerkezete égett.

Jaroslav Kapusniak, a zsolnai tűzoltóság igazgatójának elmondása szerint a tüzet nem sokkal hajnali 5:00 óra előtt jelentették be.

A magassági tűzoltó-technaikai eszközök segítségével is csak 3,5 óra után sikerült lokalizálni a kastély tetején lévő tüzet. A tűzoltók csak ezután tudták szétszedni a tetőszerkezetet, majd likvidálni a tűzfészkeket” – mondta Kapusniak.

Andrej Fergel, a bevetés parancsnoka elmondta, hogy a tűz következtében több helyen beomlott a mennyezet, az épület instabillá vált és az egész statikája megbomlott.

Az 1916-ban épült szecessziós kastély tetőszerkezete 2010-ben már egyszer leégett. Monika Kavecká, Kenyered polgármester asszonya szerint a nyolc évvel ezelőtti tűzvész után bekövetkezett siralmas helyzet mostanra csak tovább fokozódott.

„A kastéllyal kapcsolatos problémát már évek óta próbáljuk megoldani. A lakosok is folyamatosan rámutatnak arra, hogy a nemzeti kulturális emlékünk ilyen állapotban van, és senki sem törődik vele” – konstatálta a polgármester asszony.

Hírdetés

Aktuality.sk

Fotók: TASR


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »