Iohannis visszaküldte a parlamentnek a választások megszervezéséről szóló törvényt

Iohannis visszaküldte a parlamentnek a választások megszervezéséről szóló törvényt

Klaus Iohannis államfő visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra a parlamenti választások megszervezéséről szóló törvényt – idézi az államelnöki hivatal közleményét az Agerpres hírügynökség.
A jogszabály – mint ismeretes – a parlament hatáskörébe adja a parlamenti választások kiírását, és amennyiben december 6-áig hatályba lépne, akkor minden valószínűség szerint a honatyák a voksolás halasztásáról döntenének. A törvény kihirdetéséig viszont a választásokat december 6-ára kiíró kormányrendelet van hatályban.

A voksolás időpontjának kitűzését a parlament hatáskörébe adó törvényt alkotmányosnak minősítette a taláros testület.

Klaus Iohannis államfő a parlamenthez intézett levelében egyebek mellett azzal érvel, hogy amennyiben elhalasztják a választásokat, sérülnének azoknak a külföldön élő románoknak az alkotmányos jogai, akik levélben szeretnének voksolni, számukra ugyanis már nem csak elrajtolt, hanem előrehaladott állapotban van a választási folyamat.

Ugyanakkor – emlékeztet Iohannis – Romániában is már zajlik a választások előkészítése, a jelöltlistákat már leadták a pártok és a nemzeti kisebbségek képviselői, a pártok . Ráadásul egy esetleges halasztás esetén a parlament mandátumát is meg kellene hosszabbítani, amire az alkotmány előírásai szerint ostromállapot, mozgósítás, háború vagy szükségállapot idején kerülhet sor.

Azt, hogy a visszaküldéssel mennyi időt nyert az államfő, nehéz lenne pontosan megmondani. Tény viszont, hogy a parlament akár egy hét alatt is letudhatja a bizottsági vitákat, illetve a képviselőházi és szenátusi végszavazást. Ezt követően viszont Iohannis újfent jogorvoslatot kérhet az alkotmánybíróságtól az újbóli megfontolás elutasítása miatt.

A taláros testület ítéletét követően az államfőnek 10 nap áll a rendelkezésére, hogy kihirdesse a jogszabályt.

Elemzők szerint az is előfordulhat, hogy folyamat a december 6-ára kiírt választások után ér véget.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »