Így járhatunk utána, nem vesz-e fel valaki jogosulatlanul támogatást a földterületünkre

A törvényben mutatkozó joghézag miatt könnyen előfordulhat, hogy valaki olyan területre kér támogatást, mely nem az övé. Az Európai Unión belül ezeknek a támogatásoknak a rendszere jóhiszeműen van felállítva, mert feltételezi, hogy aki valamely földterület után támogatásért folyamodik, annak a jogviszonya is adott hozzá.

Annak ellenére, hogy jelenleg az ellenőrzés már jóval alaposabb, kiterjedtebb és technológiai szempontból kidolgozottabb, spekulánsok mindig akadnak. Márpedig van egy egyszerű módja, hogy meggyőződjünk róla, nem használja-e fel valaki a tulajdonunkat a támogatásokkal való nyerészkedésre. Amellett, hogy ennek utánajárunk, mi juthatunk támogatáshoz.

Hogy megakadályozzuk, hogy valaki jogtalanul vegyen fel támogatást a tulajdonunkra, kérvényezzük a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségtől közvetlen támogatás kifizetését a területünkre. Ezt az ügynökség weboldalán rendelkezésre álló magyarázat alapján tehetjük meg, mindehhez elegendő feltétel, hogy a területünk nagysága meghaladja az egy hektárt, s nem kell termőföldnek sem lennie, lehet rét, erdő, vagy bármely egyéb mezőgazdasági terület.

Hírdetés

Amennyiben a rendszer kimutatja, hogy ugyanarra a területre két kérvényező folyamodik támogatásért, ez ellenőrzést von maga után. Amennyiben az ellenőrzés nyomán megállapítást nyer, hogy ugyanarra a területre többen folyamodtak támogatásért, s az átfedés ténye nem tisztázódik sem az előzetes keresztellenőrzés, sem pedig a kérvényezők kiértesítése után, az ügynökség mindkét kérvényezőnél ellenőrzést tart.

Ennek az ellenőrzésnek a során a kérvényezőknek be kell mutatniuk a szükséges iratokat arra vonatkozóan, hogy jogukban áll használni az adott terültet. Ennek a folyamatnak a során a kérvényező elismerheti a tévedést és részben vagy teljes egészében visszavonhatja a kérvényét. A jogtalan kérelmező nem kap semmit, a jogosult pedig megkapja a közvetlen támogatást.

A jogtalan kérelmezőt emellett büntetés fenyegeti, melynek összege attól függ, volt-e már hasonló esete korábban. A kérvényt egységes egészként nyújtják be, s akként is bírálják el. A támogatás a konkrét esetre vonatkozik és nem részenként a telkekre. Röviden tehát úgy összegezhetjük, hogy a csökkentés, vagy a büntetés a nem megítélt és a megítélt terület százalékarányától függ, de természetesen más súlyosbító körülményeket is figyelembe vehetnek.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk, a PPA nyomán)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »