Honti Hangok – a honti és a barsi térség tehetséges fiatal íróinak seregszemléje

A nemrégiben újjászerveződő Csemadok Ipolyviski Alapszervezete fontosnak tartja a térség tehetséges ifjainak a felkarolását. Ennek jegyében hirdette meg idén nyáron második alkalommal a Honti Hangok című irodalmi pályázatát, melynek ünnepélyes kiértékelésére szombaton került sor.

A pályázatra verseket és prózai alkotásokat vártak. Korcsoport szerint három kategóriában, 11 -14 év közötti, 15 -19 év közötti illetve 20 év felettiek csoportjában mérettettek meg a pályázók.

Három témában lehetett pályázni. A szülőföldem és az én világom mellett szabadon választott témákra is volt lehetőség.

– nyilatkozta a Felvidék.ma kérdésére Setény Jakus Annamária, a fő szervező, a Csemadok Ipolyviski Alapszervezetének elnöke.  Hozzátette, huszonegy pályamű érkezett be a honti és a barsi régióból.

Mint jelezte, lehetőséget akarnak teremteni a környéken élő és munkálkodó amatőr alkotóknak. A beérkezett pályaműveket háromfős szakmai zsűri bírálta el. A bírálóbizottságot Gubík Harmati Mária gimnáziumi tanárnő, Baka L. Patrik, író és Csáky Károly néprajzkutató alkották.

A felállított ranglista alapján díjazták a kategória legjobbjait. Több volt a visszatérő pályázó, akik az előző évfolyamban is beneveztek alkotásaikkal. Mint a zsűri velük kapcsolatban megjegyezte, érezhető a fejlődés, az előző évfolyam tanácsait megfogadva készültek el az új szövegek.

Hírdetés

Mint Csáky Károly, a zsűri elnöke értékelésében kifejtette: meglepően jó munkák is érkeztek. Gubík Harmati Mária üzenetét is tolmácsolták, aki szerint: a pályázók a lelkükben megbúvó gubancokat, belső titkaikat, személyes élményeiket osztották meg a külvilággal.  Baka L. Patrik értékelésében kitért arra, hogy a mai fiatal generáció tudatos és tájékozott olvasó. A pályázók a műveikkel a szárnybontogató írókat is meghaladják – üzente a zsűritag.

A Honti Hangok irodalmi pályázat idei eredményei a következők voltak. A 10-14 évesek próza kategóriájában első díjas lett Rádi Sarolta, harmadik helyezett lett Wollent Zsófia. A 15 – 20 évesek kategóriájában első díjas lett Hlavács Richárd, második helyen  Hoksza Emese végzett. A húsz év feletti pályázóknál az első helyet Morva Mátyás érdemelte ki, második lett Belák Lajos, harmadik pedig Korčok Miklós.

A líra kategóriában kevesebb pályamű érkezett. Itt a 15 – 20 év közöttieknél Strmeň Emanuel az első, Híves Csongor a második és Podhorszky Márk a harmadik helyet szerezte meg. A húsz év felettiek korcsoportjában csupán első helyet osztottak ki Morva Mátyás munkájáért.

A szeptember 7-ei ünnepélyes  eredményhirdetés keretei között szervezték meg Csáky Károly legújabb köteteinek bemutatóját. A kiadványok megvásárolhatóak voltak a délután folyamán. Majd a Szóba(n) szó együttes lépett fel. Az ipolysági Szondy György Gimnázium diákjaiból álló formáció megzenésített verseket adott elő.

A programmal kapcsolatban Setény Jakus Annamária kifejtette:

A rendezvény a Nyitra Megyei Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »