Hihetetlenül sok unión kívüli ember jött Magyarországra tavaly

Tavaly tízezer fővel többen kaptak munkavállalási engedélyt az EU-n kívüli országokból érkezők Magyarországon, mint 2016-ban. Számuk nagyjából huszonötezer volt, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy bizonyos hiányszakmákban már nincs szükség munkavállalási engedélyre. A munkaadók szerint a jelenlegi létszám akár tízszeresére is szükség lenne a munkaerőhiány kezelésére.

A Magyar Idők által megkérdezett érdekképviseletek szerint a leginkább Ukrajnából és Szerbiából érkező vendégmunkások kevesen vannak, így nem jelentenek tartós megoldást a munkaerőhiányra. A munkavállalás engedélyezéséhez nyújtott kormányzati könnyítéssel több cég sikeresebben toboroz, ugyanakkor pontos adatok nem állnak rendelkezésre a munkavállalók számáról. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint

A hazai cégek későn eszméltek, pedig az ukrán és szerb munkavállalók kulturálisan könnyen integrálhatók, a munkakultúrájukra és szorgalmukra a hazai cégeknek is szükségük lenne.

Sok helyen, elsősorban Nyugat-Magyarországon feszültséget okoz a helyi dolgozók körében az ukrán vendégmunkások jelenléte, mert a munkáltató számukra plusz juttatásokat ad, emiatt a dolgozók azt érzik, hogy hátrányban vannak.

Hírdetés

Becslések szerint a vendégmunkások húsz százaléka rövid ideig tartózkodik nálunk, inkább ugródeszkának használják Magyarországot a nyugat-európai tagállamokba. A cégek ezt úgy próbálják meg orvosolni, hogy olyan megállapodásokat kötnek, amelyek nem teszik lehetővé a továbbhaladásukat.

A vendégmunkások pontos száma nem derül ki az adatokból, mivel tavaly június óta

A változás alapján a szerb és az ukrán állampolgárokat munkavállalási engedély nélkül is lehet idehaza foglalkoztatni meghatározott hiányszakmákban.

Az érdekképviseletek tapasztalatai szerint


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »