Higiénikusok: Nincs kapacitásunk az esküvők ellenőrzésére

Higiénikusok: Nincs kapacitásunk az esküvők ellenőrzésére

Nyitókép: Dnes24.sk

Azokban a régiókban dolgoznak, ahol a vírusfertőzöttek száma naponta jelentős mértékben nő. Ahhoz, hogy meg tudják fékezni a járvány terjedését, fel kell keresniük a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő kontaktszemélyeket. Ez egy fertőzött esetében akár száz főt is jelenthet.

A higiénikusok elmondása szerint még bírják a helyzetet, de túlórkák, hétvégi munkák és siralmas fizetés mellett kell megbirkózniuk a kontaktszemélyek felkeresésével.

A SME által megszólított higiénikusok egyetértettek abban, hogy nincs erejük és kapacitásuk arra, hogy az esküvőkön résztvevő vendégek maszkviselését is ellenőrizzék.

 „Még győzzük a ránk nehezedő munkát, de csakis úgy, hogy szombaton és vasárnap is dolgozunk, hétköznap pedig túlórázunk“

– mondta Janka Stašková, a nagymihályi Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetője arra a kérdésre, hogy miként tudnak megbirkózni a kontaktszemélyek felkeresésével.

Staškovának hat epidemiológusa van, ő a hetedik. Rajtuk kívül azonban a hivatal más alkalmazottjai is besegítenek a kontaktszemélyek felkeresésében és az információk feldolgozásában.

Kevés az epidemiológus, alcsony a fizetés

Hírdetés

A COVID által leginkább sújtott Pozsonyi kerületben a helyi hivatal vezetője szerint 24 órán belül sikerül felkutatniuk a fertőzöttek kontaktszemélyeit.

Pozsonyban júniustól alkalmi munkaviszonyra nyolc alkalmazottat sikerült találniuk, akik a kontaktszemélyek felkeresésével foglalkoznak. Rajtuýk kívül a hivatal további alkalmazottai is segítenek az epidemiológusoknak. Annak viszont nagyon örülnének, ha további epidemiológusokat tudnának alkalmazni rendes munkaszerződésre.

A fizetési feltételek azonban nem vonzóak. Az epidemiológusok fizetése a minimálbér szintjén mozog, ami bruttóban 580 euró. Ehhez viszonyítva a törzsgyökeres epidemiológusok sincsenek jobb helyzetben: egy hatvanéves orvos két atesztációval tisztán 700 eurót kap, a lányok pedig 500-at.

A kontaktszemélyek felkeresése nem egyszerű feladat, hiszen szakmailag és időbeli szempontból is igényes. Tudni kell, hogy mit kell megkérdezni, hogyan kell reagálni a válaszokra, és miként kell azokat kiértékelni. Előfordul, hogy egyes fertőzötteknél a kör csak a századik kontaktszemélynél zárul be.

Az esküvők ellenőrzését elfelejthetik

Az epidemiológusoknak épp elég a munkájuk a kontaktszemélyek felkeresésével, ezért az esküvőkön résztvevő vendégek ellenőrzésére már nem lesz kapacitásuk.

„Az esküvő során ellenőrzésre kell számítani, és abban az esetben, ha valaki megszegi az óvintézkedéseket, a higiénikusok szankciót fognak kiróni“

– jelentette ki Igor Matovič kormányfő múlt héten azzal kapcsolatban, hogy a lagzikra a rendőrök a higiénikusokkal karöltve fognak járni.

Valószínűleg a kormányfő rájött arra, hogy ez az intézkedés kivitelezhetetlen, ezért szerdán már arról beszélt, hogy a járványügyi óvintézkedések megszegését maguknak az embereknek kell jelenteniük.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »