Hiába szólt be az IMF: új néven, de folytatódik az Első otthon program

Hiába szólt be az IMF: új néven, de folytatódik az Első otthon program

Nem hajlandó lemondani a kormány az Egy család, egy otthon néven tovább futó, ám több ponton is módosuló Első otthon programról a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajánlására.
Minderről Eugen Teodorovici pénzügyminiszter nyilatkozott azt követően, hogy a washingtoni pénzintézet képviselői múlt heti romániai látogatásukat követően azt tanácsolta a bukaresti hatóságoknak, hogy fokozatosan vezessék ki a piacról a programot.

„Természetesen nem” – szögezte le azonban a pénzügyi tárca vezetője, amikor újságírók azt kérdezték tőle, megfogadja-e a szociálliberális kabinet az IMF ajánlásait.

– fogalmazott Teodorovici.

Hírdetés

Amint arról korábban beszámoltunk, az új program lényege – a pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezet szerint – amúgy változatlanul az lenne, hogy az állam garanciát vállal a jelzáloghitelért – ám amíg jelen pillanatban az 5 évesnél újabb lakások esetében a garancia 50 százalékos, a régebbieknél 40 százalékos, a jövőben ennek értéke elérhetni a 80 százalékot. Tény azonban, hogy a jogszabályjavaslat az 5 évesnél újabb otthonokra korlátozná a program keretében megvásárolható lakásokat. A hitel maximális összege 570 000 lej, vagyis nagyjából 120 000 euró lehet, a kedvezményezetteknek pedig 5–10 százalékos önrésszel kell előrukkolniuk. Kikötés továbbá, hogy a hitel igénylője nem lehet több 55 évesnél.

A hivatalos bejelentések szerint a fiatal családok otthonteremtésében segítséget nyújtó program keretében ugyanakkor azt is meghatároznák, hogy a lakásnak legkevesebb két szobája kell hogy legyen, a felület viszont nem haladhatja meg a 100 négyzetmétert.

Nagy újdonság, és az elmúlt időszak történéseit figyelembe véve nagy segítség lehet a fiatalok számára, hogy a pénzügyminisztérium tervezete évi 5,5 százalékos fix kamatot szabna meg ezeknek a jelzálogkölcsönöknek.

Az új program a már felsoroltak mellett számottevő kedvezményeket is biztosít a család anyagi erőforrásai és a gyermekek száma alapján. 2,6 százalékponttal csökken a kamatráta, amennyiben a hitelt igénylő háztartás havi bevétele egy fő esetében nem haladja meg a 6000 lejt, két fő esetében a 7000 lejt, két vagy több gyermek esetében pedig a 9000 lejt. Ha a családnak egy gyereke van, akkor a kamatráta egy százalékponttal zsugorodik, két vagy több gyermek esetében pedig 2 százalékponttal, és egy százalékpontos csökkentés jár azoknak a családoknak is, amelyekben fogyatékkal élő családtag van.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »