Hegyi-Karabah – a szakadárok lelőttek két azeri repülőgépet

Az örmény védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szakadár Hegyi-Karabah hadserege lelőtt további két azeri repülőgépet.

Arcrun Ovanniszján, az örmény védelmi minisztérium szóvivőjének Facebook-bejegyzése szerint a szakadárok ezt megelőzően lelőttek egy azeri repülőt, két helikoptert és hat drónt a nap folyamán.

Az azeri védelmi minisztérium álhírnek minősítette az örmény tárca tájékoztatását. A tárca közleménye szerint csütörtökön azeri repülőgépek nem is szálltak fel. A minisztérium közlése szerint az azeri hadsereg minden egyes repülőgépe "működőképes és harcra kész".

Az azeri tárca ezenkívül beszámolt arról is, hogy az azeri hadsereg az örmény erőkhöz tartozó légvédelmi eszközöket és rakéta-sorozatvetőket semmisített meg.

Hírdetés

Az azeri minisztérium közölte, hogy az örmény erők tüzérségi támadást hajtottak végre civil célpontok ellen a hegyi-karabahi Horadizban. A tárca további részletekkel nem szolgált.

Susan Sztepanján örmény védelmi szóvivő eközben arról számolt be, hogy az azeri erők tüzérséggel támadtak egy Hegyi-Karabahba vezető utat Örményországban. A szóvivő elmondta, hogy a délután folyamán is folytatódtak a heves tüzérségi támadások Hegyi-Karabahban.
Az azeri főügyészség csütörtökön arról tájékoztatott, hogy 19-re nőtt azoknak az azerbajdzsáni civileknek a száma, akik a konfliktus újbóli kiéleződése óta életüket vesztették.

Csütörtöki hírügynökségi jelentések szerint az összecsapásokban megsebesült négy újságíró, két francia és két örmény. A brüsszeli EU-csúcson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy Párizs repülőgépet küld Hegyi-Karabahba, hogy hazaszállítsa a sebesült francia újságírókat. Az örmény hatóságok korábban arról számoltak be hogy tüzérségi támadás ért négy újságírót azeri részről a hegyi-karabahi Martuni városában, köztük a Le Monde című francia napilap két újságíróját, a 24news.am nevű örmény hírportál riporterét és az Armenia nevű televíziós csatorna operatőrét. Az örmény hatóságok később közölték, hogy az egyik francia újságíró válságos állapotban van, őt a hegyi-karabahi Sztepanakert városában műtik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »