Hamis receptekkel próbáltak pszichés hatású gyógyszerhez jutni a gyöngyösi fiatalok

Hamis receptekkel próbáltak pszichés hatású gyógyszerhez jutni a gyöngyösi fiatalok

Hamis receptekkel próbáltak pszichés hatású gyógyszerhez jutni a gyöngyösi fiatalok

Két héten belül két huszonéves fiatallal szemben is vádat emelt a Gyöngyösi Járási Ügyészség, mivel hamisított orvosi vények felhasználásával próbáltak pszichés hatású gyógyszereket kiváltani a patikában – saját felhasználásra.

Hírdetés

A bűncselekmények elkövetése révén mindkét vádlott olyan szerhez kívánt hozzájutni, amelynek használata széles körben elterjedt, annak ellenére, hogy a csak szakorvos által felírható, benzodiazepin hatóanyag tartalmú készítmény rendszeres szedése függőséget okozhat. A háziorvosok éppen ezért is tagadták meg ezek felírását az egészséges, gyógykezelésre nem szoruló vádlottak esetében.

Egyikük, egy 21 éves fiatalember idén március 23-án, délelőtt kereste fel Gyöngyösön az egyik háziorvosi rendelőt, és mivel nem kapott receptet a szorongáscsökkentő szerhez, az orvos pillanatnyi figyelmetlenségét kihasználva, az ott lévő nyomtatóból magához vett egy üres, orvosi pecséttel és aláírással ellátott vényt, amire tollal később ráírta a saját adatait, valamint a gyógyszer nevét. Ezzel ment be aztán az egyik helyi patikába, ahol azonban a gyógyszerész észlelte, hogy a recept hamisított, és megtagadta a szer kiadását, majd értesítette a rendőrséget.

A másik ügy vádlottja, egy 23 éves nő április 19-én követett el hasonló cselekményt, amelynek során az egyik Gyöngyös környéki község körzeti orvosi rendelőjének előterében a szemetesből vett magához egy gyűrött és kidobott, ám kitöltetlen receptet, ami egy gyermekgyógyász fejlécével és bélyegzőjével volt ellátva. Ezt a vádlott a nagymamája nevére szólóan kitöltötte, és még aznap délután bevitte egy gyöngyösi gyógyszertárba, hogy kiváltsa. A gyógyszerész ezúttal is észlelte a hamisítást, ezért a nyugtatót nem adta ki a fiatal nő számára, aki eredménytelenül hivatkozott arra, hogy idős felmenőjének nagy szüksége lenne a gyermekorvos által „felírt” készítményre.

A Gyöngyösi Járási Ügyészség mindkét elkövetőt hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, és velük szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

(Fotó: illusztráció)


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »