Ha bértámogatást szeretne a „kurzarbeithoz”, járvány idején is be kell utaznia a munkahelyére

Ha bértámogatást szeretne a „kurzarbeithoz”, járvány idején is be kell utaznia a munkahelyére

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár ismertette a „magyar kurzarbeitként” is emlegetett úgynevezett munkahelymentő csomag részleteit – számol be a Napi.hu Rolek Ferencnek, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnökének szavai alapján.

A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően az állam

csak a kieső munkabér 70 százalékát vállalja át,

de azt is csak rendkívül túlbürokratizált feltételek között. A kieső munkaidőre jutó bér 30 százalékát ugyan a munkaadó kifizetheti, de kétséges, hogy van-e rá keret, hiszen ekkor a cégnek sincs forgalma.

A bérkiegészítést akkor lehet kérni, ha a munkaadó elveszíti a „munkaterhelés” 15-50 százalékát, ám az nem derül ki, ezt mi alapján kell mérni (megrendelésállomány, forgalom vagy egyéb tényező).

Rolek beszámolója szerint a rendszer nagy vonalakban az alábbi pontokba foglalható össze:

 • Legalább a munkaidő 50 százalékában foglalkoztatni kell az alkalmazottat. Ugyanakkor nagyon sok olyan vállalkozás van, ahol gyakorlatilag teljes a leállás – gondoljunk a turizmusra, a szállodaiparra. Rolek emlékeztetett, Ausztriában 90 százalékos munkaidő-kiesés a küszöb.
 • A home office-ban dolgozók nem kérhetik a támogatást.
 • A munkavállalónak a kieső időben is be kell járnia a munkahelyére. A kormányzat hozzáállása az, hogy az alkalmazott ekkor is „hasznos munkát” végezzen, ugyanakkor járványügyi szempontból (vö. #maradjotthon) rendkívül káros, hogy csúcsidőszakban utaztassanak embereket.
 • A támogatás a minimálbér kétszereséig jár. Ez egybevág azzal a kiszivárgott tervezettel, melyet lapunk tegnap délután is megírt, és amire több mint tizenkét óra elteltével sem érkezett cáfolat Palkovics László minisztériumától.
 • Az állományi létszámot meg kell őrizni.
 • Hírdetés

 • A bérszínvonalat nem lehet csökkenteni.
 • A kieső időben képzéseket kell tartani. A munkaadók szerint ennek pluszköltsége van, sok helyen nincs is kidolgozva ilyen program.
 • Az elbírálási idő hosszú: a munkaadó a járási munkaügyi hivatalhoz nyújtja be a kérvényt, aki azt öt nap nap alatt bírálja el. Ezt felküldi a minisztériumnak jóváhagyásra, tehát a válasz megérkezése ilyen helyzetben, amikor napokon múlik munkahelyek sorsa, akár két hétbe is telhet.
 • Látszik, hogy a javaslat az íróasztal mellől lett kidolgozva

  – hívta fel a figyelmet Rolek.

  A bértámogatás csak május 1-től igényelhető, vagyis

  az első kifizetések a májusi bérrel, június elején érkezhetnek

  – húzta alá Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. A szakszervezeti vezető szerint

  Magyarország a többi uniós államhoz képest több hetes, akár egy hónapos lemaradásban van,

  és úgy látja, ha a bérkiegészítő csomag nem elégíti ki a munkaerőpiac szereplőinek várakozását, akkor

  már áprilisban nagy létszámleépítések várhatóak.

  Bodó Sándor államtitkártól a szakszervezetek mindössze ennyi ígéretet kaptak: dolgoznak azon, hogy május 1. helyett már április 15-től elindulhasson a program.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »