Gyümölcsfákat telepítettek a Karitász egyházashetyei kertjébe

Gyümölcsfákat telepítettek a Karitász egyházashetyei kertjébe

Gyümölcsfákat, bokrokat telepítettek a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász által Egyházashetyén működtetett Szent Jakab Szociális Központ kertjébe. Székely János megyéspüspök október 26-án megáldotta a gyümölcsöst.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 2010-ben indította Kríziskamra projektjét, amelynek egyik lényeges eleme, hogy vidéki plébániaépületeket felújítva szociális intézményeket működtetnek, szociális foglalkoztatást valósítanak meg. Ez párosult azzal, hogy az épületekhez tartozó régi, már nem művelt plébániakertek is a Karitászhoz kerültek, és a szakembereknek ezek hasznosítására is volt ötletük. Vásárosmiskén levendulát, Nagylengyeliben szilvafát, csipkebogyóbokrokat, Kemenespálfán szilvafát és ribizlit, Jánosházán szintén ribizlit telepítettek. A gyümölcsöt a Szent Anna Gyümölcsészetben dolgozzák fel, lekvárokat készítenek, ezek már kaphatók is – ismertette az előzményeket Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója az egyházashetyei ünnepségen.

A felújított és szociális foglalkoztatás céljára is alkalmas egyházashetyei plébániaépületet néhány hete áldotta meg Székely János szombathelyi megyéspüspök. Természetesen ehhez az épülethez is tartozik kert, nem is akármekkora. A cél ezzel is az volt, hogy hasznos, közösségi célokra használják fel – folytatta a karitászigazgató. – Így jött az ötlet, hogy magyar őshonos és tájjellegű gyümölcsfákkal ültessék be – cseresznye-, szilva-, alma-, meggy-, sárga- és őszibarackfákkal –, melyeket nemcsak a Karitász itt dolgozó munkatársai gondoznak, hanem bevonják a falu lakóit is, így válik közösségivé a kert. A gyümölcsöket nem lekvárnak főzik majd be, hanem a településen élő gyermekes családok, idősek, betegek között osztják szét.

A fák és a kert megáldásakor Székely János szombathelyi megyéspüspök emlékeztetett arra, hogy Isten a Földet termékenynek, rendezettnek, szépnek teremtette. Egy hatalmas otthon volt az ember számára. Egy kert, ahogy a Biblia fogalmaz. Ám a bűn ezt a kertet próbálja tönkretenni: megsebzi az emberek szívét, amely megtelik haraggal, és ettől megsebződik a Föld is: tövist, bojtorjánt terem. De a Biblia említ egy másik kertet is: a Getszemánit, Jeruzsálemtől keletre. Itt mondja Jézus: „Virrasszatok és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek.” Jézus úgy jelenik meg mint új Ádám, aki visszahozza az elveszített Paradicsomot. Az első Ádám nemet mondott Istennek, és a Földet pokollá változtatta. Az új Ádám igent mondott Istennek, de ez az életébe került, ám visszahozta a Paradicsomot.

Hírdetés

Ez az új kert is ennek a műnek a része: nem csak egy gyümölcsös, itt emberekről, szeretetről is szó van. Arról az igenről, amit Jézus kimond az Atyának. Akkor lesz ez a Föld ismét az Isten által megálmodott Föld, ha egyre többen igent mondanak Istennek – zárta gondolatait a főpásztor, majd V. Németh Zsolttal és Majthényi Lászlóval együtt ültetett el egy szilvafát a kertben.

Az ünnepség zárásaként V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos; Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Ambrus Lajos író egyaránt a nemzeti értéket képviselő magyar gyümölcsészeti és kertművelési hagyományok, a biológiai sokféleség fenntartásának fontosságáról beszéltek. A program a gyümölcsfák telepítésével zárult.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »