Gyakorlófüzetem – kiadvány a roma gyermekek tanulási szokásainak megtartásáért

Gyakorlófüzetem – kiadvány a roma gyermekek tanulási szokásainak megtartásáért

Gyakorlófüzetem címmel ötrészes segédanyag látott napvilágot a roma nemzetiségű kisiskolások számára. A füzet multikulturális, mivel a feladatok magyar, szlovák és roma nyelven is kitölthetők. A ötrészes gyakorlófüzet első kiadványa a napokban jelent meg.

„A koronavírus-járvány miatt kialakult rendhagyó feltételek mellett a hátrányos helyzetű gyermekeknek nincs lehetőségük bekapcsolódni a távoktatásba. Az online oktatás hiányában kerestük a megfelelő megoldási lehetőséget. A gyakorlófüzet a szlovák közszolgálati televíziós oktatóműsorokhoz kapcsolódik – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Papp Andrea, a Szepsi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola pedagógusa.

Hozzátette: a roma közösségekben az internethozzáférés igen gyér, ellenben a televíziószolgáltatás megoldott. Így a szlovák közszolgálati televízió oktatóműsorai könnyebben eljutnak az érintett gyerekekhez. Ám itt adódott a következő probléma, ezek ugyanis szlovák nyelven érhetőek el. A szlovák nyelvű oktatóműsorhoz készültek a magyar nyelvű feladatgyűjtemények.

– jegyezte meg a pedagógus.

Az állami oktatási programot szem előtt tartva öt művelődési területeket feldolgoz fel a tíz oktatóműsor. Az egyes munkafüzetek két televíziós adás anyagát összegzik. Az öt magyar nyelvű feladatfüzetet Papp Andrea és háromfős csapata állította össze az Állami Pedagógiai Intézet jóváhagyásával. A magyar kiadványok tartalmilag a szlovák nyelvű munkafüzetekhez kapcsolódnak.

A magyar iskolákban tanuló roma gyerekek halmozottan hátrányosak, hiszen a szegregáló környezetből nemzetiségi iskolába járnak. Így nagyobb odafigyelést igényelnek – magyarázta a szakember.

Hírdetés

Ugyan június elsejétől az alsó tagozaton, valamint az ötödik évfolyam részére újraindult az iskola épületében folyó oktatói-nevelői munka, az érintett csoportok nem kapcsolódtak be.

– emelte ki Papp Andrea.

Az öt munkafüzet az alábbi területeket öleli fel: természet, társadalom, nyelv és kommunikáció, matematika, művészet és kultúra. Az első rész már nyomtatott formában is elérhető.

Az iskolafenntartók az oktatási minisztériumtól állami dotáción keresztül igényelhetik a füzeteket. A minisztérium támogatja a kiadványok nyomtatását.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések következtében március első felében bezártak az iskolák. Azóta az oktatási folyamat távoktatás formájában valósul meg. Ugyanakkor sajnos sok gyermek számára nem elérhetőek a digitális platformok.

A szegregált közösséget a kialakult helyzet jelentősen befolyásolja. Ezzel kapcsolatban Papp Andrea kifejtette:

A Gyarkorlófüzetem 1. része elektronikus formában ITT tekinthető meg. 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »