Folyamatosan érkeznek menedékkérők Görögországba a török partokról

156 bevándorlót vettek fedélzetükre a görög parti őrség és az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének szerdán hajói az Égei-tengeren.

A görög hatóság tájékoztatása szerint egy vízbe fúlt menedékkérőt is találtak, aki feltehetőleg Híosz szigetét próbálta elérni. A parti őrség beszámolt arról, hogy 103 migráns Híosz, 53 pedig Számosz szigetére érkezett.

Hírdetés

A menekültközpontok Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein túlzsúfoltak. Az égei-tengeri szigeteken jelenleg csaknem 21 ezer illegális bevándorló tartózkodik az állami menekülttáborokban és a civil szervezetek biztosította szálláshelyeken. Mindenekelőtt Leszboszon és Számoszon okoz gondot a menedékkérők elhelyezése. Civil szervezetek ismételten kifogásolták a túlterhelt létesítményekben uralkodó rossz állapotokat.

A görög szigeteken kialakított menekültközpontok lakóinak száma áprilisban átmenetileg tizennégyezerre apadt, mert az athéni hatóságok a túlzsúfolt menekülttáborok tehermentesítése érdekében 2018 októberétől menedékkérők ezreit költöztették a szárazföldre.

Az elmúlt hónapokban ugyanakkor – az EU–török menekültügyi megállapodás ellenére – ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »