Ferenc pápa: Isten közel van, együtt jár a népével

Ferenc pápa: Isten közel van, együtt jár a népével

„Szeretném, ha ma főként azokért az egészségügyi dolgozókért imádkoznánk, akik az elmúlt napokban vesztették életüket” – hangzott Ferenc pápa szándéka a Szent Márta-házban bemutatott szentmise kezdetén, március 18-án reggel.

Jézus teljességre akarta vinni a törvényt, amit Isten nekünk adott” – kezdte beszédét a pápa. Ami figyelmet érdemel, az a mód, ahogy Isten átadja a törvényt Mózesnek: „»Valóban bölcs és okos nép ez a nagy nemzet!« Mert hát hol van olyan nagy nép, amelyhez istenei oly közel volnának, mint hozzánk az Úr, a mi Istenünk, amikor csak hozzá folyamodunk?” (MTörv 4,1.5–9). Az Úr közelséggel ad törvényt népének. Ez nem egy kormányzó előírása, aki éppen távol lehet, vagy egy diktátoré. Nem, ez közelség! – szögezte le a pápa. A kinyilatkoztatásból tudjuk, hogy apai, anyai közelség, mely elkíséri a népét.

A mi Istenünk a közelség Istene, aki együtt jár a népével. A pusztában felhő és tűzoszlop formájában kíséri a népét, hogy megoltalmazza. Nem hagyja őket egyedül előírásokkal, mondván: Menj csak előre! A törvényt maga írja a kőtáblákra, és átadja Mózesnek, de nem hagyja az embereket egyedül a szabályokkal, és nem megy el.

Ferenc pápa felidézte a Bibliából az első ember válaszát Isten közelségére, mely kettős. A mi válaszunk mindig az eltávolodás, eltávolodunk az Istentől. Ő közel jön, mi eltávolodunk. Ádám első magatartása a feleségével együtt az elrejtőzés, elrejtőznek Isten közelsége elől, szégyenkeznek, mert vétkeztek. A második emberi magatartás pedig Isten közelsége előtt a gyilkolás. Megölni a testvért: „…talán őrzője vagyok testvéremnek?”.

Ez a két magatartás megöl minden közelséget – fejtette ki a pápa. Az ember elutasítja Isten közelségét, mert ura akar lenni a kapcsolatainak, a közelség pedig mindig együtt jár valamiféle gyengeséggel. A közeli Isten gyengévé lesz, és minél közelebb jön, annál gyengébbnek tűnik. Megtestesülésével közénk jön, egy lesz közülünk, egészen a kegyetlen halálig. Ő megalázkodik, együtt jár velünk, és segít nekünk. Ez a közeli Isten alázattal szól hozzánk. Ezt látjuk Jézusban, az emberré lett Istenben. Tanítványait elkíséri, szeretettel kijavítja őket, mint az emmauszi úton a két félelemmel teli tanítványt.

Hírdetés

A mi Istenünk közel van, és azt kéri, hogy legyünk közel egymáshoz, és ne távolodjunk el egymástól. A világjárvány idején ezt a közelséget még jobban meg kell mutatni és láttatni. Most talán nem közeledhetünk egymáshoz a fertőzés miatti félelemből, de felébreszthetjük magunkban a közelséget egymás közt: imádsággal, segítséggel és a közelség sokféle módjával.

De miért is kell nekünk közel lenni egymáshoz? – kérdezte a pápa. Mert az Isten közel van, mert el akart kísérni minket az életben. Ő a közelség Istene! Éppen ezért nem szigetelődhetünk el egymástól. Legyünk egymáshoz közel, mert ezt az örökséget kaptuk az Úrtól. Kérjük az Úr kegyelmét, hogy közel lehessünk egymáshoz, ne rejtőzzünk el egymás elől, ne mossuk a kezünket, mint ahogy Káin tette, takarózva mások problémáival, nemde? Közelség! „Mert hát hol van olyan nagy nép, amelyhez istenei oly közel volnának, mint hozzánk az Úr, a mi Istenünk, amikor csak hozzá folyamodunk?” – zárta a bibliai idézettel Ferenc pápa szerda reggeli homíliáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »