Erdő Péter Rómában népszerűsíti a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Erdő Péter Rómában népszerűsíti a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Erdő Péter bíboros, prímás november 19. és 22. között Rómában tesz látogatást. Számos helyen előadást tart az Örök Városban, és a helyi médiában is bemutatja a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeit. A főpásztor november 20-án előadást tartott a Pápai Urbaniana Egyetemen, ahol a kánonjog szakon új tanszéket avattak fel, melynek ő lett a címzetes vezetője.

A presbiteri testület lelke – Adalékok a „szinodalitás” eszméjének fegyelmi és hittani előzményeihez címmel tartott előadást Erdő Péter bíboros Rómában, a Pápai Urbaniana Egyetemen, melynek kánonjog szakán új tanszéket avattak fel. A katedra nevét Velasio de Paolis olasz bíboros után kapta. De Paolis bíboros 2017-ben hunyt el, a világegyház egyik legkiemelkedőbb, legszélesebb látókörű kánonjogásza volt. Számos intézményben kérték fel vendégelőadónak széles körű ismeretei miatt.

Baráti kapcsolatokat ápolt több magyar hittudóssal és általában a magyar hívekkel. Többször látogatott el Budapestre, Esztergomba, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Intézetébe. 1971-től tanított kánonjogot a Pápai Szent Gergely Egyetemen, 1987-től pedig a Pápai Urbaniana Egyetemen a kánonjogi kar dékáni tisztét is betöltötte. 2003. december 3-án a Katolikus Egyház Legfelsőbb Bírósága, az Apostoli Szignatúra titkára lett, majd 2004-ben püspökké szentelték. 2008–2011-ig a Szentszék Gazdasági Ügyeinek Prefektúráját vezette példaadó lelkiismeretességgel. Számos további római dikasztérium tagja volt, 2010-ben XVI. Benedek pápa bíborossá kreálta.

Hírdetés

A tanszék megnyitóünnepségén részt vett Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa, a Pápai Urbaniana Egyetem nagykancellárja és Habsburg Eduard, Magyarország szentszéki nagykövete, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus sajtóirodájának képviselete, akik a napokban Rómában, Erdő Péter bíborossal együtt különböző egyházi intézményekben mutatják be és népszerűsítik a kongresszus programjait. A főpásztor holnap sajtóbeszélgetés keretében a nemzetközi média római tudósítóival találkozik.

Forrás: Gergácz Dóra/NEK

Fotó: Ambrus Marcsi/NEK

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »