Emelkedő nyugdíjkorhatár, gyenge havi nyugdíj – erre készüljenek a mai harmincasok és negyvenesek

Emelkedő nyugdíjkorhatár, gyenge havi nyugdíj – erre készüljenek a mai harmincasok és negyvenesek

Szlovákiában rohamosan nő a nyugdíjasok száma. A társadalom elöregedés egész Európában megmutatkozó jelenség. Nálunk 2005-ben még 912 ezer fő volt az öregségi nyugdíjból élők száma. Mára ez a szám 1,061 millióra nőtt.

A szlovák kormány már korábban (a 2008-2009-es gazdasági válságra válaszul) a nyugdíjkorhatár kitolásával válaszolt. A jelenlegi 62 éves nyugdíjkorhatárt minden évben 76  nappal emelik egészen addig, míg el nem érik a 66 éves határvonalat. Persze, arra nincs garancia, hogy majd az akkor regnáló kormányzat itt meg is áll.

Van mitől tartaniuk a mai harmincasoknak

Az OECD legfrissebb tanulmánya még ennél is magasabb nyugdíjkorhatárt jósol 40 évvel későbbre – nem csak nekünk, de a többi európai országnak is. Van mitől tartaniuk a mai harmincasoknak.

Szlovákia e tekintetben a britek, az írek, a portugálok és finnek csoportjába került, ahol nem kevesebb, mint 68 évesen kellene nyugdíjba mennie az hétköznapi embernek – már, ha pénzügyileg (!) kiegyensúlyozott szociális rendszert akarunk.

Egy évvel kevesebbet kéne dolgozniuk (tehát 67 évet) az amerikaiaknak, a norvégoknak, az izlandiaknak, az ausztráloknak és az izraelieknek. A legnagyobb változás Dániára vár: a jelenlegi korhatár 9 évvel emelkedne, így az első nyugdíjukat 74 évesen vehetnék át. A hollandok és az olaszok 71 évesen.

Valamivel jobb a helyzetük az OECD szerint a svájciaknak, svédeknek, japánoknak, a magyaroknak, lengyeleknek és cseheknek, náluk a várható nyugdíjkorhatár 65 év lenne.

És vannak nyertesek is. Franciaországban a várható korahatár 64 év lesz, Görögországban 62, Törökországban 61, Szlovéniában és Luxemburgban 60 év. Épp ez az utolsó országcsoport jelzi leginkább, hogy a nyugdíjrendszer legfőbb problémája a lakosság elöregedése – a fenit országok legtöbbjében nő a népesség.

Hírdetés

Szlovákiai viszonyok

Egy mai negyvenes férfi leghamarább 2043-ban mehet nyugdíjba, egy harmincas pedig 2054-ben. Ha követjük az OECD becslését, akkor várhatóan (talán még 2060 előtt) 68 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár.  És hogy mennyi lenne az átlagnyugdíj?

Ma az átlagos öregségi nyugdíj nagysága 425 euró. 2040-ben (23 év múlva!) várhatóan 473 euró lesz, sőt 2050-ben 472-re csökken – vagyis a harmincasok és fiatalabbak kilátásai kifejezetten rosszak. Javulás csak 2060-ra várható (ha megérjük), akkor emelkednek a nyugdíj nagysága 483 euróra.

Persze, csak ha lesz elég pénz az államkasszában…

Demográfiai zsákutca

Szlovákiában az elmúlt csaknem 50 év során100 ezerről 50 ezerre csökkent az élveszületések száma. Egyszerűen nincs, aki a hamarosan nyugdíjba vonuló legnépesebb korosztályra vagy épp helyette (1955-1970 közötti születésűek) dolgozzon.

Bár Magyarországon a népességfogyás sokkal látványosabb volt, mint Szlovákiában, az OECD szerint a magyar nyugdíjrendszer jóval stabilabb lábon áll ma, mint a szlovákiai. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az elöregedés Európa egyik legnagyobb kihívása, de közel som okoz olyan problémákat, mint a népességrobbanás, amit például az EU-n kívüli országokban tapasztalhatunk.

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »