Emberről emberre terjed az új koronavírus – Hamarosan Romániában is elérhető lesz a kórokozó jelenlétét kimutató gyorsteszt

Emberről emberre terjed az új koronavírus – Hamarosan Romániában is elérhető lesz a kórokozó jelenlétét kimutató gyorsteszt

Románia lakosságát egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély a Kínában megjelent új koronavírus tekintetében, amely emberről emberre terjed – állapította meg a lapunknak nyilatkozó szakember.
Egyelőre az a legfontosabb, hogy ne utazzunk oda, ahol megjelent a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus – szögezte le megkeresésünkre Sánta Ferenc virológus, járványügyi főorvos. A sepsiszentgyörgyi szakember hangsúlyozta, a Kínában hat ember halálát okozó fertőzés kapcsán kiadott nemzetközi figyelmeztetések is erre vonatkoznak, megtiltani nem lehet ugyan az utazást, de javallott elkerülni azokat a helyszíneket, ahol a vírus felbukkant.

Éppen az a gond ezekkel a vírusokkal, hogy újak, nem volt még idő, lehetőség a megfelelő tanulmányozásukra, ezért nem lehet tudni pontosan, miként terjednek, milyen a betegség lefolyása.

Első lépésben azt feltételezték, hogy az állatpiacokon az állatok fertőzték meg az embereket, azonban a piacok lezárása, fertőtlenítése nem fékezte meg a vírus terjedését. Sánta Ferenc rámutatott, sok az ismeretlen tényező, nem lehet spekulációkba bocsátkozni, de éppen ezért kell lehetőleg elkerülni a fertőzött területeket. „Azt hisszük, hogy megtettünk minden óvintézkedést, megfelelően, rendszeresen kezet mostunk, közben éppen egy étellel fertőzünk, vagy légúton is terjedhet. Az a tény, hogy több városban is megjelent a vírus, arra mutat, hogy ellenálló, hiszen például az influenzavírus rendszeres szellőztetéssel két nap után elpusztul” – mondta a főorvos, aki azonban úgy véli, Románia lakosságát egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély.

Az ügyben Alexandru Rafila, a Romániai Mikrobiológiai Szövetség elnöke is megszólalt. Közölte, hamarosan az országban is elérhető lesz a gyorsteszt, amely kimutatja az új koronavírus jelenlétét; a teszteket a bukaresti Matei Balș – intézet rendelkezésére bocsátják.

A vírust még csak most izolálták, időbe telik, míg ezek a tesztek a kereskedelemben is elérhetőek lesznek

– mondta a szakember. „A fertőzés terjedésének megfékezése érdekében elsősorban Kínában kell fellépniük a hatóságoknak, vagyis ott, ahol a legtöbb beteg van. Beazonosítják a betegeket, illetve azokat, akikkel kapcsolatba kerültek, például repülőtereken, és elkülönítik a lázas betegeket, hogy ne hurcolják be más országokba a vírust. Jelenleg még három ország érintett: Dél-Korea, Japán és Thaiföld. Európából nem jeleztek megbetegedéseket” – részletezte a szövetség elnöke.

Hírdetés

A kínai hatóságok hétfőn megerősítették, hogy az új koronavírus emberről emberre terjed.

A Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség szerint Csung Nan-szan, a járvány ügyében vizsgálatot folytató egészségügyi bizottság vezetője megerősítette, hogy a dél-kínai Kuangtung tartományban két olyan megbetegedés is történt, amelyben emberről emberre terjedt a fertőzés. Az angol nyelvű China Daily című napilap szerint néhány egészségügyi dolgozó szervezetében is megtalálták a kórokozót. Ceng Kuang, a kínai betegségellenőrzési és elhárítási központ vezető járványügyi szakértője szerint az új koronavírus okozta járvány megfékezhető, ha azonnali intézkedések történnek. Csung szerint a közelgő holdújévi ünnepségek idején várhatóan megnő a vírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések száma. A szakember egyben reményét fejezte ki, hogy sikerül a vírus terjedését megfékezni, és nem ismétlődik meg a 2003. évi SARS-járvány.

A koronavírusok okozta betegségek skálája igen széles, a közönséges meghűléstől az A típusú tüdőgyulladásig (SARS, súlyos akut légzőszervi szindróma) terjed. A SARS először Dél-Kínában fertőzött 2002 végén, és több mint két tucat országra átterjedt. A vírus világszerte 8096 embert fertőzött meg, és 774 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »