Először választottak nőt államfővé Etiópiában

A parlamenti képviselők csütörtökön egyhangúlag szavazták meg az ország első női elnökét, néhány nappal azután, hogy jóváhagyták a “nemek tekintetében kiegyensúlyozott” kormányt.

Abij Ahmed miniszterelnök kabinetfőnöke egy Twitter-bejegyzésben méltatta a döntést:Egy olyan patriarchális társadalomban, mint a miénk, egy nő államfői kinevezése nemcsak iránymutatást ad a jövőre, de elfogadottá teszi a nőket a közéletben, döntéshozóként is.

Hírdetés

Az újonnan elnökké választott Szahle-Vork példaértékűnek nevezte, hogy a reformpárti Abij miniszterelnök kapta meg a hatalmat Etiópiában. Hozzátette: dolgozni fog azon, hogy közelebb hozza egymáshoz a rivalizáló csoportokat, és így béke lehessen a térségben. A többnemzetiségű országban az elmúlt hónapokban több, etnikai alapú konfliktus bontakozott ki.

Etiópiában múlt héten hagyták jóvá az új kabinetet; a miniszterek fele nő, köztük a védelmi miniszter szintén először. Ez is része azoknak a gazdasági és politikai reformoknak, amelyek Abij miniszterelnök áprilisi hivatalba lépése óta kezdődtek Afrika második legnépesebb államában.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »