Elfogták a nőt, aki Donald Trumpot akarta megmérgezni

Az egyik amerikai–kanadai határátkelőnél tartóztatták le vasárnap este azt a nőt, aki a gyanú szerint halálos méreggel teli küldeményt küldött Donald Trump amerikai elnöknek. A nőnél, akinek a nevét nem közölték a hatóságok, lőfegyvert is találtak. A nyomozás eddigi állása szerint a ricinnel teli levelet a kanadai St. Hubertből, Quebec tartományból adták fel, írja a CNN.

A küldemény nem jutott el a címzett közelébe: az összes postai levelet és csomagot az elnöki biztonsági szolgálat még a Fehér Házba történő szállítás előtt, külön helyszínen vizsgálja át. Így történt ez ebben az esetben is, ahol rögtön kiszúrták, hogy a csomaggal gond lehet. A ricin, a ricinus magjából kivonható, rendkívül mérgező anyag, amely megakadályozza az alapvető fehérjék előállítását a szervezetben. Mindössze egy milligramm halálos dózis lehet. Az emberi szervezetbe jutva előbb hányingert, hányást és belső vérzést okoz, végül a szervek működésének leállásához, és három-öt napon belül az áldozat halálához vezethet. Ellenszere nincs.

Hírdetés

A levélküldemény útján történő mérgezési kísérlet egészen népszerűnek számít az Egyesült Államokban, de még soha nem működött. Két évvel ezelőtt ricint tartalmazó levelek érkeztek Donald Trumphoz, az akkori amerikai védelmi miniszterhez, Jim Mattishez, az FBI és a CIA vezetőihez és más magas rangú állami vezetőkhöz. Kiderült, hogy a merényletkísérletek mögött az amerikai haditengerészet korábbi tisztje, a 39 éves William Clyde Allen III állt. 2013-ban hasonló leveleket kapott Barack Obama akkori amerikai elnök.

A merénylőt egy évvel később 25 év börtönre ítélték. 2014-ben ugyancsak Barack Obama és New York akkori polgármestere, Michael Bloomberg kapott ricinküldeményt. A feladó, mint később kiderült, a The Walking Dead című sorozat egyik színésznője, Shannon Richardson volt, aki ilyen módon akarta a volt férjét gyanúba hozni a gyilkossági kísérlettel. 18 év börtönt kapott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »