Egyszerűen elvitt egy férfi egy 19. századi festményt a Tretyakov-képtárból

A látogatók és a biztonsági őrök szeme láttára lopták el Arhip Kuindzsi 19. századi jeles orosz tájképfestő egy festményét vasárnap a moszkvai Tretyakov-képtárból.

Vasárnap, látogatási időben egyszerűen leemelte az orosz kulturális minisztérium szerint 120 millió rubelt (körülbelül 50 millió forintot) érő képet a falról a világhírű Tretyakov-képtárban. A fiatal férfi a képpel a hóna alatt távozott. A 19. századi orosz tájképfestő, Arhip Kuindzsi Ai-Petri. Krím című képét a tolvajjal együtt még aznap előkerítette a rendőrség.

Hírdetés

A dolog érdekessége, hogy egy halom látogató és még a biztonsági őrök is látták az esetet, viszont csak később döbbentek rá, hogy egy vakmerő műkincslopás szemtanúi voltak. A biztonsági kamerák felvételei alapján a rendőrök még aznap elfogták a feltételezett tolvajt. A büntetett előéletű, 31 éves férfit egy Moszkva melletti faluban vették őrizetbe. A gyanúsított vallomása alapján egy közeli építkezésen elrejtve megtalálták a festményt is, amely egy Krím-félszigeti hegycsúcsot ábrázol. A hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy voltak-e bűntársai, megbízói a képtolvajnak. A görög származású Arhip Kuindzsi (1842-1910) a 19. századi orosz tájképfestészet eredeti tehetségű újítója. Nyírfaliget című, 1882-es képét 2008-ban több mint 3 millió dollárért árverezte el a Sotheby’s.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »