Egymilliárdért vett földet az MSZP-s politikus családja

A nyertes árverezők közül sorra kerülnek elő a szocialista kapcsolatok.

Hajdú-Bihar megyében már a második olyan MSZP-s kötődésű családra bukkantunk, amelynek tagjai jelentős mennyiségű területre licitáltak eredményesen. Bódi Judit megyei MSZP-s képviselő és családja több mint egymilliárd forintért vett földet, édesapja cégcsoportján belül pedig egyes kiemelt alkalmazottak is licitáltak, így mintegy 3,1 milliárd forintot költöttek el az árveréseken.

Újabb szocialista kötődésű vásárlókat talált a Magyar Idők az év végi földárverések nyertesei közt. Bódi Judit, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat szocialista képviselője és Hajdúnánás önkormányzatának tagja és családja több mint egymilliárd forint értékben vásárolt állami termőföldet az év végi liciteken. A politikus több mint 111 hektárra licitált eredményesen, az így elköltött összeg meghaladja a 310 millió forintot.

Bódi Judit tulajdonos-ügyvezetője a 2005-ben alapított Agrárgazdálkodási Termék-előállító és Szaktanácsadó Kft.-nek. A hajdúnánási cég összesen tíz főt foglalkoztat, egyikük szintén vásárolt földet az árveréseken. Az NFA adatbázisa szerint Redela Rita, aki a legnagyobb közösségi oldalon az Agrárgazdálkodási Kft.-t jelölte meg munkáltatójaként, mintegy 192,7 hektárra tett nyertes vételi ajánlatot, a terület összértéke meghaladja a 292 millió forintot. A szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó társaság társtulajdonosa Rákóczi András, aki nem mellesleg a lakcímén is osztozik a Bódi Judittal. A liciteken ő is éber volt, az év végén összesen hét földrészletre tett eredményes ajánlatot, így 235 millió forintért mintegy 89 hektárt vehetett meg. Rákóczi vezető pozíciót tölt be Bódi Judit édesapja cégénél is, a Tedej Zrt. vezérigazgató-helyetteseként dolgozik.

Hírdetés

A korábban szintén MSZP-s színekben politizáló Bódi László, az észak-alföldi régió agrárgazdaságában évtizedek óta közismert szereplő, a hajdúnánási állami gazdaság jogutójaként létrejött Tedej Agrártermelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója szintén jelentős területtel növelte vagyonát, több, mint 170 hektárt vett, mintegy 530 millió forint értékben. Érdekesség ugyanakkor, hogy nemcsak a családja vásárolt földet, hanem az üzlettársai és több alkalmazottja is licitált. A növénytermesztési igazgazó 152 hektárt, az ágazati főállattenyésztő 86,2 hektárt, míg a kerületi főagronómus és felesége együtt közel 220 hektárt vásárolt. Az üzemgazdasági igazgató 97,41 hektárral gyarapította vagyonát, a társaság belső ellenőre 233,44 hektárra licitált eredményesen. A felsorolásnak azonban itt még mindig nincs vége: a cégcsoporton belül működő Puszta-Víz Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője 107,5 hektárt vett, a főkönyvelő pedig további 83,84 hektárhoz jutott. A cégcsoport honlapján olvasható tájékoztatás szerint jelenleg mintegy 6800 hektárnyi területet bérelnek az államtól, ebből a cégvezető és az alkalmazottai együtt közel 1240 hektárt vásároltak meg, ennek értéke meghaladja a 3,1 milliárd forintot.

A jelentős mértékű földszerzés kapcsán megkerestük Bódi Juditot, a nyilatkozattól azonban elzárkózott. Így többek között arra a kérdésre sem kaptunk választ, hogy a több száz millió forintos vételárat önerőből vagy a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott kedvezményes hitel felhasználásával finanszírozta. Kérdéseinket Bódi Lászlóhoz is eljuttattuk, levelünkre azonban lapzártánkig nem érkezett válasz.

Bódi Judit karrierje igencsak fiatalon indult. A 41 éves politikus a 2002-es választásokon az MSZP országos listáján a 137. helyet kapta meg, még ugyanebben az évben az önkormányzati választáson bekerült a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésbe. Alig két évvel később, 2004 elején már a párt megyei alelnökévé választották. Politikai munkáját 2006-ban is folytatta, pártlistán bejutott Hajdúnánás képviselő-testületébe is. A helyi politikai karrier mellett az európai uniós források felhasználását felügyelő földművelésügyi tárca Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézeténél is kipróbálhatta magát, az észak-alföldi régió koordinátora volt. Ebben az időszakban édesapja cégcsoportja mintegy 650 millió forintos európai uniós támogatást nyert el.

Tegnap számolt be arról, hogy a szintén MSZP-s gyökerekkel rendelkező Forgács Barna és családja több mint félmilliárd forintot meghaladó értékben vásárolt állami földeket. Az érintettek a Hajdú-Bihar megyei árveréseken összesen 750 hektárnyi termőföldre licitáltak eredményesen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »