Döntő a vírus idején…

Döntő a vírus idején…

Hétfőn, szeptember 21-én zajlott le a Katedra Alsó Tagozatos Verseny országos döntője Dunaszerdahelyen. A Katedra Alapítvány által támogatott tanulmányi versenyek sorában hatodik alkalommal került megrendezésre levelezős verseny országos döntője az alsó tagozatot látogató harmadik és negyedik osztályos tanulók számára. 

Az idei verseny témáját Berg Judit: Lengemesék I. Tavasz a Nádtengeren c. könyve határozta meg.

A szeptembertől januárig zajló levelezős fordulókon 46 csapat mérte össze a tudását, ezek közül a legjobb eredményt elért 15 csapat, vagyis 45 alsó tagozatos tanuló nyert a döntőbe meghívást.

Miután a 2019/2020-as tanév rendkívüli volt mindannyiunk számára, sajnos a szeptemberre csúsztatott megmérettetésen csupán 11 csapat tudott részt venni.

Hírdetés

A következő települések alapiskoláiból érkeztek a tanulók és a felkészítő pedagógusok: Fülek, Érsekújvár, Zsigárd, Ipolybalog, Marcelháza, Diósförgepatony, Pozsonyeperjes, Nyékvárkony, Felsőpatony, Farkasd.

A döntőn hat feladat megoldására került sor. Ezek többsége az előzetes ismeretekre, emlékezetre, szövegértésre irányult.  Minden feladat játékos formában kérte számon a gyerekek tudását, akik keresztrejtvényt és kódokat fejtettek meg, kiemelt szövegrészeket rendeztek időrendi sorrendbe, hamis állításokat varázsoltak igazzá, a megismert szereplők tulajdonságaival dolgoztak.

A feladatok nemcsak a szöveg szó szerinti jelentésének értésére, hanem az ok-okozati összefüggések felismerésére, a rejtett információk kikeresésére is irányultak. A tanulók ügyesen vették az akadályokat: a pandémia miatt megkövetelt intézkedések, szabályok ellenére, kellemes hangulatban telt a délelőtt. A döntőn végül két csapat osztozott az első helyen, egy csapat a második és egy csapat a harmadik helyen végzett. A legtöbb pontot elért négy csapat:

Minden résztvevőnek szívből gratulálunk!

A szerző Mgr. Herdics Kalocsányi Mónika, versenyszervező


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »